Bolygóleső óriástávcső

Négyszáz évvel azután, hogy a modern csillagászat megalapozója, Galileo Galilei távcsövének segítségével felfedezte a Jupiter négy holdját, majd a Hold hegyeit, tegnap a spanyolországi Kanári-szigeteken felavatták a világ legnagyobb tükörteleszkópját. A 10,4 méter átmérőjű tükör felülete mintegy 6 négyzetméterrel haladja meg az eddigi csúcstartó, a 10 méteres Keck-tükrök felületét. Maga a tükör 36 darab hatszögletű részből áll. A négyszáz tonnás tükörteleszkópot - ebből a tükör 18 tonna - tíz éve kezdték építeni, és 130 millió euróba került. A teleszkóp 2400 méter magasan, a Roque de los Muchachos-hegy csúcsán vizslatja az égbolt titkait.

A távcső az eddigi műszereknél több fény összegyűjtésére képes, és az objektumokról élesebb képet is alkot. Az összegyűjtött fény vizsgálatához kifinomult detektorokra is szükség van, amelyek közül az első műszert már megépítették a University of Florida szakemberei. A körülbelül egy autómotor méretű detektor az infravörös fény tartományában működik, amely ideális az éppen születő csillagok és bolygók által kibocsátott sugárzás vizsgálatára.

A teleszkóp az univerzum korai szakaszának elemzésében is fontos szerepet játszik. A műszer a jelenleg is működő infravörös kamerák közül azért is kiemelkedik, mert segítségével a csillagokhoz viszonylag közeli, roppant halvány bolygók észlelése is lehetővé válhat.

A hirek.csillagászat.hu honlap szerint a kamera és a távcső képességei révén lehetőség nyílik a csillag- és bolygókeletkezés során a mágneses terek szerepének vizsgálatára, illetve további, Naprendszeren kívüli bolygók felfedezésére, amelyek között esetleg lakható égitest is előfordulhat.

A legnagyobb: a kanári-szigeteki csillagvizsgáló
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.