Pepi kutya bőröndből támad

Kétszázzal tervezi növelni az ORFK a szolgálatba küldhető rendőrkutyák számát - mondta az ORFK Kutyakiképző Központjában tartott bemutatón az országos rendőrfőkapitány.

"Pepit" a túszejtő által követelt váltságdíj helyére ültették egy böröndbe. Amikor a rosszfiú meg akarta nézni a benne lévő pénzt, az apró termetű eb a torkának ugrott, majd ráharapott a kezére, és nem is engedte el addig, amíg gazdája rá nem parancsolt. Pepi már kilenc éve szolgál és támad, jelenleg ő a rendőrség 1951-ben alapított kutyakiképző iskolájának egyik büszkesége.

Tegnap kapta meg a Legsokoldalúbb kutya címet. Apró termete ellenére fogott már el menekülő bűnözőt, derített fel kábítószert, nem is keveset, és még reklámfilmben is szerepelt.

Lupó, a német juhász volt talán a legeredményesebb kábítószer-kereső kutya - nemrég pusztult el. Négy évet húzott le a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőrkapitányságon. Tavaly 38, az idén 17 alkalommal talált drogot. Kiszagolt akár egyetlen szál füves cigarettát is.

A legeredményesebb rendőrkutya címet mégis Aréna nyerte el; 150 alkalommal indították bűnözők és eltűnt emberek nyomába, és százszor döntően rajta múlt, hogy a rendőrség eredményesen zárta le a nyomozást. Ötven esetben a tettes házáig vezette a rendőröket. A legnagyobb fogása egy Rambó becenevű, többszörösen visszaeső bűnöző elfogása volt; 40 kilométeren keresztül követte árkon-bokron át a nyomát, és végül rátalált.

Az ORFK kutyakiképző telepén évente legalább 200 ebet képeznek ki rendőri feladatokra. De nemcsak a magyar rendőrség számára, hanem fél Európának. Nemrég két turnusban 16 szír rendőr is járt magyarországi kiképzésen. Vásároltak nekik egy-egy magyar kutyát, és kiképezték őket - embert és kutyát együtt, így ma már Szíriában is van 16 olyan eb, amelyek nem tudnak arabul, és kizárólag magyar vezényszavakra ugranak.

Egy kutya kiképzése három és fél, legfeljebb hat hónapig tart, aszerint, hogy milyen feladatokat kell ellátnia az ebnek. A "járőrkutyák" kiképzése könnyebb, a drog- és robbanóanyag-keresőké tovább tart. A rendőrség az utóbbi időben "dual kutyákat" vár az iskolától, azaz többfunkciós ebeket. Az országos rendőrfőkapitány tervei szerint az elkövetkező hónapokban 200-zal növelik a szolgálatba állítható "dual" rendőrkutyák számát. Azért csak ennyivel, mondta Bencze József, mert több új eb kiképzésére, szolgálatba állítására nincs pénz.

A többfunkciós ebeket elsősorban a vidéki közbiztonság javítására vetnék be. Őrző-védő ebekként elejét vennék az intézkedő rendőrök elleni támadásoknak, emellett kiszagolnák a drogot, vagy nyomkövetőkként a terménytolvajok után eredhetnének.

A rendőrségnél jelenleg 611 szolgálati ebet tartanak nyilván. Ha Bencze tervei megvalósulnak, egy év múlva 800 lesz.

Az iskola nemzetközi sikerét a kiképzők szerint egyebek közt annak köszönheti, hogy a rendszerváltozáskor szakítottak a pavlovi reflexre alapozott kiképzési gyakorlattal. Az ember társaként kezelik az ebeket, s ők láthatóan hálásak is ezért.

Az apró termet megtévesztő: Pepi a legsokoldalúbb eb
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.