Josef Rohác emberölés előkészületéért áll bíróság elé

Bűnsegédként, előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletéért és robbanóanyaggal való visszaélésért emelt vádat a Fővárosi Főügyészség Josef Rohác ellen. Rohác 1997 júniusában lakása közelében egy saját készítési pokolgéppel meg akarta ölni Seres Zoltánt, a fővárosi éjszakai élet egyik ismert alakját. Az alvilági körökben olykor "Patkány", máskor "Fogorvos" gúnynéven ismert 52 éves szlovák férfi, aki állítólag kapcsolatban állt a szlovák titkosszolgálattal, vélhetően megbízást teljesített, ám az elmúlt 12 év alatt sem a megbízó kilétére nem derült fény, sem arra, hogy kik voltak a társai a Seres elleni merényletkísérletben.

Az ügyészség szerint Rohác maga szerezte be a robbanóanyagot, ő állította össze a pokolgépet, és személyesen végzett terepszemlét a merénylet tervezett helyszínén.

Seres 1997. június 3-án, délelőtt 10 óra 40 perckor indult el otthonról egy ismerősével. Rohácék kevéssel az előtt mágnesekkel rögzítették a bombájukat az autója alvázához. Amikor azonban Seres beindította az autó motorját, a gyenge mágnesek elengedték a bombát, az autó pedig sértetlenül elhajtott.

Néhány perccel később Rohác egyik társa az úttestről egy közeli bokorba dobta a bombát, majd az egész csapat elmenekült.

Később a szakértők működőképes, igen nagy hatóerejű pokolgépként írták le a 3,5 kiló robbanóanyaggal töltött bombát, amelynek belsejében megtalálták Josef Rohác ujjnyomait.

Két évvel később, 1999. április 12-én Seres Zoltánt ismeretlenek Tahitótfaluban lelőtték. Azonban az a gyilkosság - a hatóságok mai ismeretei szerint - nem hozható összefüggésbe a '97-es merényletkísérlettel.

Rohácot tavaly októberben fogták el Prágában. A hivatalos tájékoztatás szerint részegen, a forgalommal szemben vezetett.

Rohác ügyében a Fővárosi Bíróság jár majd el. A férfitól azonban még több, a 90-es évek második felében elkövetett és máig felderítetlen gyilkosság ügyében vár választ a rendőrség és az ügyészség. Ő azonban hallgat. (F. Gy. A.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.