A Holdra szállásra emlékezik Amerika

Tegnap kezdődött az Egyesült Államokban az ember Holdra szállásának 40. évfordulójára emlékező ünnepségek zöme. 1969. július 16-án, a floridai Kennedy Űrközpontból indították ugyanis útjára az Apollo-11-es expedíciót, amelynek parancsnokaként Neil Armstrong július 20-án az első emberként léphetett a Holdra.

Bár pusztán újságíróból négyezer özönlött most a helyszínre, éppen a zárkózott, a nyilvánosságot kerülő, jelenleg 79 éves Armstrong maradt távol. Ő kifejezetten idegenkedik a média-, és hírességfelhajtástól; korábban azon ütközött meg, hogy fodrásza háromezer dollárért adta el hajtincseit egy gyűjtőnek.

JULY 1969 FILE PHOTO - Astronaut Edwin F.
JULY 1969 FILE PHOTO - Astronaut Edwin F. "Buzz" Aldrin Jr., lunar module pilot, faces the camera as he walks on the Moon during Apollo 11 extra vehicular activity in this file photograph. The plexiglass of his helmet reflects back the scene in front of him, such as the Lunar Module and Astronaut Neil Armstrong, taking his picture. Armstrong, Apollo 11 commander, took this photograph with a 70mm lunar surface camera. The 30th anniversary of the Apollo 11 mission is July 16 (launch) and July 20 (landing on the moon). SV/JP

A fővendég így egykori társa, Edwin (Buzz) Aldrin, aki másodikként lépett a Holdra. Utoljára Eugene Cernan, az Apollo- 17 parancsnoka járt ott, 1972 decemberében. Az USA azt tervezi, hogy 2020-ra újra embert küld fel, ezt azonban az űrhajózási hivatal, a NASA finanszírozási gondjai nehezíthetik.

Amerika nagy büszkeséggel emlékezik vissza az emberiség talán legnagyobb technikai áttörésére. A lapok e-mailen várják az olvasók 40 évvel ezelőtti élményeit. Egy asszony felidézi például, hogy éppen Róma legnevesebb utcájában, a Via Venetón sétált szüleivel, első európai útján. Tévéstáb kérdezte az utca emberének véleményét, "és egyes európai reakciók kissé Amerika-ellenesek voltak". Még érdekesebb egy ukrán származású, de amerikai állampolgár asszonynak akkori kijevi útja, amikor is 12 évesen először láthatta a Szovjetunióban ragadt nagyszüleit.

A kijevi Kultúrpalotában "hivatalból" elítélték ugyan az USA-t, de meglepetésére azért hűvösen, de gratuláltak az Apollo-11 sikeres missziójához. "Egy olyan időben, amikor országunkat keserűen megosztotta a vietnami háború, a Holdra szállás azon ritka alkalmak egyike volt, amely mindenkit egyesített" - írja egy apa, büszkén, hogy a Star Treken nevelkedett 10 éves fiát is az űr foglalkoztatja: vannak-e idegen lények más bolygókon?

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.