Hűtse magát!

Vetkőzzön, zuhanyozzon, de főleg igyon - ezek a legfontosabb teendők a hőségriadó átvészeléséhez az elkövetkezendő napokban. Videóval.

Napszúrás és hőguta - mindkettő reális veszély a közeli napokban. A hét közepétől ugyanis már hajnalban sem hűl le a levegő, napközben pedig helyenként 35 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet, ezért az ÁNTSZ szerdától elrendelte a másodfokú hőségriadót. Míg az egyes fokozatú kizárólag az időseknek, a gyengéknek, és a szívbetegeknek szól, addig a kettes fokozat már mindenkinek általános figyelmeztetés: hosszan tartó hőségben jobban kell figyelni a szervezetre, a vészjelekre. Így amint jön a kimerültség, a fejfájás, azonnal hűteni kell a testet zuhannyal, vízpótlással.

- Már van áldozata a hőségnek. Egy idős embert 42 és fél fokos testhőmérséklettel szállították a fővárosi Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológiájára. A hőgutát kapott ember alaposan föl volt öltözve. Már nem sikerült segíteni rajta - meséli Zacher Gábor, a kórház toxikológiai osztályának vezető főorvosa.

A túlságosan nagy hőség azért veszélyes, mert ha a szervezet normális úton, például izzadással nem tudna megszabadulni a hőfeleslegtől, a testhőmérséklet hirtelen megnő, és ez halához vezet. Zacher Gábor szerint ahány perc kell a forró vízben egy tojás megfőzéséhez, körülbelül annyi idő elég ahhoz, hogy 43 fokon kicsapódjék az idegsejt fehérjéje.

A test megfelelő hűtése maga az életmentés: az a jó, ha a ruházat minél lengébb, mert annál inkább segíthet az izzadság elpárologtatásában, a test hűtésében. A lakásban mindenki nyugodtan vetkőzzön gatyára, naponta többször zuhanyozzon, az utcán napszemüveg, nyári sapka/kalap és ásványvizes palack nélkül pedig ne tegyen senki egy lépést se - javasolja. A vízből akkor is érdemes kortyolni, ha valaki nem szomjas. Az egyébként napi másfél liter helyett most három-négy liter ásványvíz sem sok.

Az átforrósodott beton megsokszorozza a hőséget. Aki csak teheti, reggel tíz előtt és délután négy után menjen csak az utcára. Addig maradjon a sötétítéssel hűssé tett lakásban. Ha mégis mennie kell, akkor iktasson be néhányszor legalább tízperces nézelődést a légkondicionált plázákban.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

- A harminc fok feletti hőség könnyű prédái az idősek és a kisgyerekek - mondja Zacher Gábor. - Náluk már kis folyadékvesztés is végzetes lehet, mert lelassulnak, zavarttá válnak. Folyadékpótlás nélkül a testhőmérsékletük gyorsan emelkedhet a végzetes 42-43 Celsius-fokra. A rendszeresen gyógyszert használóknak jó tudniuk, hogy a felírt készítmények a normálisan keringő vér mennyiségére vannak adagolva. Ha a hőségben valaki nem iszik eleget, akkor megváltozhat a készítmények hatása is.

A csecsemőknél már nagyon kevés sugárzó hő is képes úgynevezett agyödémát előidézni, ezért náluk nemcsak az állandó itatásra, de a fejük védelmére is oda kell figyelni. Az éles sírás, az epilepsziaszerű görcsök egyértelműen bajt jelentenek, és azonnal orvosra van szükség.

A hőségben veszélyeztetettek az utcán dolgozók és a hajléktalanok is. Nekik szökőkutak, utcai csapok segíthetnek elviselni a hőséget. Érdemes a tarkóra és a csuklóra vizes borogatást tenni, óránként árnyékos helyen legalább tízperces pihenőket beiktatni.

Locsolókocsik, vízosztás, mobil kutak

Húsz locsolóautóval hűtik Budapest utcáit, a főváros több fontos csomópontjában flakonos vizet osztanak, a Deák téren zacskós és poharas vizet adnak. Vízkorlátozás nem lesz, a strandok akár sötétedésig nyitva tartanak. Szegeden mobil ivókutakkal enyhítik a hőséget, a vasúton sebességkorlátozást vezettek be, Debrecenben időleges, klímás menedéket nyitottak.  Bővebben >>>

A Strandok hűsítő vize is segíthet elviselni a hőséget
hőség, kánikula, strand, meleg
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.