Kétezer bogrács bajai halászlé
Mintegy kétezer bográcsban rotyogott a halászlé szombaton Baján, a tizennegyedik halfőző fesztiválon, a város főterén, a Petőfi-szigeten és a környező utcákban. Magyarország mellett Horvátországból, Franciaországból, Németországból, az Egyesült Államokból, és Ausztráliából is érkeztek érdeklődők a népünnepélyre. Bócsa Barnabás, a program főszervezője elmondta, összesen mintegy tíz-tizenkét tonna halat - zömében pontyot - és több mázsa pirospaprikát használnak fel a hivatalos halfőzők, de a helybeli házaknál ilyenkor legalább két-háromszor ennyi üstben készül a halászlé.
- Baja a hajdani halászok és vízimolnárok ősi hagyományait őrzi ezzel rendezvénnyel - mondta az ünnepélyes megnyitón a város polgármestere, Révfy Zoltán.
Karikatúrakiállítás, kézművesvásár, továbbá kalandpark és a bor- és pálinkautcában kínált kóstolók, futballmecs és streetbalverseny színesítették a fesztivál programját.
Tizennégy éve, Baja várossá válásának 300. évfordulóján rendezték meg először a halfőző fesztivált - akkor csupán 300 kondérban készült a finomság. A fesztivál azóta hamisítatlan népünnepély, ahol a résztvevők nem versengenek egymással, így eredményt sem hirdetnek.
Mégis van eredménye a halünnepnek méltán nevezhető rendezvénynek, hiszen eredeti ízeket és halfőző technikákat ismerhetnek meg az érdeklődők. (MTI)