Börtön a halak vergődéséért

Lopást vagy állatkínzást követ el a halakat engedély nélkül, szabálytalan módon zsákmányoló rapsic? Mindenesetre azzal, hogy a tiltott halászat belekerült az állatkínzásról szóló törvénybe, jócskán megnőtt a rapsickodás kockázata.

Angyal József háborog. A 36 éves barcsi férfinak valószínűleg július 21-én be kell vonulnia a börtönbe. Azért ítélték el, mert tiltott módon halászott. - Igazságtalanul - méltatlankodik Angyal József. - Összesen 9750 forint értékű halat fogtam ki, ezért a lopásért húsz-harmincezer forint bírság járt volna.

A jelenleg portásként dolgozó, erdészeti szakmunkás végzettségű férfi 2008. augusztus 13-án egyik barátjával Drávatamási határában a Dráva egyik holtágán engedély nélkül halászott. A két rapsic egy 60 méter hosszú, két méter széles hálót feszített ki a holtág két partja között. A duót tetten érő rendőrök nem lopás, hanem állatkínzás gyanújával indítottak a vizsgálatot, és a Somogy Megyei Főügyészség is így emelt vádat a két férfi ellen. A Somogy Megyei Bíróság megalapozottnak találta a vádat - Angyal Józsefet hét hónap börtönre, társát pénzbüntetésre ítélte.

- Nem követtük el az állatkínzást - állítja Angyal -, hisz ugyanolyan hálóval halásztunk, mint a halgazdaságok.

Angyal József azért is igazságtalannak tartja az állatkínzás vádját, mert kezébe jutott egy legfőbb ügyészi állásfoglalás, ami szerint a háló használata nem minősül tiltottnak. A férfi erre hivatkozva perújítást kezdeményezett.

Fekete Róbert, a megyei főügyészség szóvivője szerint Angyal József csak kiragad egy mondatot a legfőbb ügyészi állásfoglalásból, s azzal mentegeti magát. A szóvivő hangsúlyozza, hogy az állatkínzásról szóló 2004-es törvény egyik pontja kimondja, hogy aki tiltott eszközzel vagy tiltott módon halászik, az két év szabadságvesztéssel sújtható. Márpedig amikor Angyal és társa engedély nélkül kivetette a hálóját, tiltott módon halásztak.

Tény, hogy a törvényben szerepel ez a passzus, ettől még - első hallásra - nehezen érthető, hogy a jogalkotó miért fogalmazta bele az illegális hálóhasználatot az állatkínzás paragrafusai közé. Az igazságügyi tárca sajtóosztálya erről annyit mondott, hogy a parlament ezzel a törvénnyel szerette volna viszszaszorítani az évente milliárdos kárt okozó orvhalászatot. Ugyanígy vélekedett több általunk megkérdezett szakember is. Egyikük, Fürész György, a Magyar Országos Horgász Szövetség osztályvezetője így érvelt:

- A halászati törvény erőtlennek bizonyult a rapsicok elijesztésére. Hisz a húszezer forintnál kisebb kárt okozó jogosulatlan halászatért korábban legfeljebb 100 ezer forint bírság volt kiróható közigazgatási szabálysértési eljárásban. Az idén ugyan félmillióra emelték a maximális bírságot, csakhogy a pénz gyakran behajthatatlan az orvhalászokon. Mivel a bírság börtönre nem váltható, a rapsicok csak nevetnek az őket lebuktató halőrökön és rendőrökön. Annak, hogy a parlament öt éve beemelte az állatkínzásról szóló törvénybe a tiltott halászatot, némileg van elijesztő hatása.

Fürész György hozzáteszi, hogy amikor a rapsicok nyakzóhálóval halásznak, akkor általában megvalósítják az állatkínzást. Hisz az orvhalászok gyorsan kihelyezik hálójukat, aztán hazamennek, és akkor jönnek kiemelni a zsákmányt, amikor "tiszta a levegő". Addig eltelhet akár egy-két nap is, így a hálóba akadt halak egy része hosszas kínlódás után elpusztul.

Amikor ezzel szembesítem Angyal Józsefet, nem vitatkozik, viszont megjegyzi: - Akkor sem értem, hogy miért csak engem vádolnak meg állatkínzásért, ha halászok. Nemrég Barcson elkaptak egy orvhalászcsapatot, tagjait lopással gyanúsítják. Pedig ugyanúgy hálóval dolgoztak, mint én.

A halászati szakemberek szerint valóban nem egységes a hazai gyakorlat, hogy mikor indítanak a rapsicok ellen eljárást állatkínzásért, mikor lopásért. Ám úgy tűnik, hogy a haltolvajoknak egyre gyakrabban kell szembenézniük az állatkínzás vádjával.

Angyal József egyébként másodjára járt így: a férfit három évvel ezelőtt 1750 forint értékű hal tiltott halászata okán is állatkínzásért ítélték el. Akkor 13 hónapot kapott, tízet le is ült. Mellesleg korábban orvvadászatért is leültették 22 hónapra. Angyal azt ígéri, többet nem rapsickodik, tanult a lebukásokból. Állása van, élettársi kapcsolatban él, szeptemberben gyereke születik. Kérte, hogy amíg nem döntenek perújítási kérelméről, ne kelljen börtönbe vonulnia. Még nem kapott választ. Július 21-e már nagyon közel van.

A hálóba akadt halak egy-két napig is kínlódnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.