Augusztusra lehet hazai vakcina

Újabb két esettel nőtt, és 24-re emelkedett a sertésinfluenzás esetek száma Magyarországon. Közben világszerte felgyorsultak a járvány kezelésének előkészületei, a munkát azonban megnehezíti az információhiány és a szervezetlenség.

A tegnapi kettővel együtt öszszesen 24 igazolt új AH1N1 influenzás esetet regisztráltak Magyarországon, a betegek állapota továbbra is kielégítő. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint idehaza május 29-én mutatták ki első ízben az új vírust, egy brazil állampolgárnál. Több forrásból származó, de hivatalosan nem megerősített hír szerint az új fertőzések jelentős része egy amerikai olajcég Váci úti irodájához köthető (ez - ha így van - nem meglepő: az esetlegesen külföldről behozott vírust zárt térben a légkondicionáló is közvetítheti).

Az ÁNTSZ csütörtökön megszüntette a fokozott járványügyi készültséget a Ferihegyi repülőtéren, a lépés oka azonban nem a járvány csitulása, hanem az alkalmazott módszerek (mindenekelőtt az utasok hőkamerás megfigyelése) alacsony hatékonysága (az átlagosan nyolcnapos lappangási idejű kór esetében az említett eszköz használhatósága eleve erősen kérdéses volt).

A WHO ugyanakkor a járvány erősödésére, a második hullám megjelenésére számít - erre utal, hogy hétfőn a szervezet egy új iránymutatás kiadására készül. A dokumentum már tükrözné a betegség terjedésének legújabb fejleményeit - egyebek között a gyógyszereknek ellenálló, illetve az emberről a sertésre terjedő változatok megjelenését -, és javaslatokat fogalmaz meg az egyre nagyobb mennyiségben gyártott ellenanyagok terítésével kapcsolatban is. Az utóbbit illetően egyelőre meglehetősen nagy a fejetlenség: Nagy-Britanniában például Tamiflu-utalványokat osztanak ki a biztosítottak között, ami egyrészt dupla adminisztrációval jár (hiszen az utalvánnyal rendelkezőknek is újra fel kell keresniük az orvost, ha szükségük lenne gyógyszerre), másrészt nem valószínű, hogy érezhetően enyhíti az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomást.

Miután legalább öt világcég rendelkezik már hatékonynak tűnő oltóanyaggal, a hazai illetékesek láthatóan feladták azt a korábbi tervet, amely szerint a magyar Omninvest az elsők között léphet a világpiacra az új termékkel, nagy üzletet csinálva saját maga, illetve a bevételekben kismértékben érdekelt magyar állam számára.

Lapunk a társaság szóvivőjétől azt a tájékoztatást kapta, hogy már megindult az oltóanyaggyártás, a preklinikai vizsgálatokra azonban még nem került sor (napokon belül megkezdődhetnek a tengerimalac-kísérletek), és természetesen a klinikai kipróbálás is hátravan még. Ebből tehát legkorábban augusztus közepére lehet használható vakcina, akkor kezdődhet meg a Magyarország számára szükséges mennyiség felhalmozása. Hogy ez pontosan mennyi, arról nincsenek pontos információk, a WHO mindenesetre arra számít, hogy Európában a betegség az emberek húsz százalékát fertőzheti meg, ennél tehát több embert kell beoltani.

Az egészségügyi szervezet ajánlásaiban az szerepel, hogy egy potenciális világjárvány esetén a lakosság negyede számára kell oltóanyagot tartalékolni. A vonatkozó magyar adatok nem nyilvánosak, ám a témával foglalkozó egyik hazai konferencián az hangzott el: előrelépés lenne, ha a WHO-ajánlásban szereplő szint felét el tudnánk érni.

Dolgoznak a laborban
A madárinfluenza vírusa adhatja az alaptõkét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.