Uszálystrand nyílik a pesti rakpartnál

A Dunát nehéz megközelíteni Budapestnél. Néhány évig nyaranta az alsó rakpartra telepített plázs volt a divat, de fürödni nem lehetett. Most nincs homokpart, viszont meg lehet mártózni.

Péntek délelőtt nyit a nagyközönség előtt az Erzsébet híd és a Lánchíd között a budapesti uszálystrand, amelyet a pesti alsó rakpart felől lehet megközelíteni. Az alkalmi fürdőhely - amelyet júliusban ingyen lehet látogatni - két uszályból és a hozzájuk csatolt két bárkából áll. Az egyik uszály rakterében úszó- és gyerekmedencét alakítottak ki. A strandon egyszerre négyszázan tartózkodhatnak, a medencék mellett bár és zuhanyzók is lesznek, valamint napozóágyakat helyeznek ki.

A strand ötlete Budapest európai kulturális főváros pályázatában szerepelt, a Városi Tájkép Csoport tervezte, amelynek nevéhez fűződik a Móricz Zsigmond körtéri melegedőkövek megvalósítása is. Az úszó strand kialakítása 260 millió forintba került, és a főváros is támogatta.

Még a második világháború idején is használtak egy uszodát - a Parlament előttit - a Dunán, a kilencből, amely a húszas években működött a budai és pesti oldalon. A legelsőt 1789 júliusában nyitották meg a mai Petőfi térnél. Később volt kabinokkal és szekrényekkel fölszerelt, téglalap alapú, vízen úszó faépítmény az épülő Lánchíd mellett, később többek között a Szent Gellért rakparton, Óbudán a Nagyszombat utcánál, a pesti Dráva utcánál és Kelenföldön a Kopaszi-gátnál. A különbség a régiek és maiak között igazából csak annyi, hogy akkor a folyó vizébe ereszkedtek be a fürdőzők, ma viszont az uszályon kialakított medencébe nem a Duna fürdőzésre alkalmatlan vizét engedik be.

Ma nyílik a Dunán az uszálystrand. Nem kell megijedni, nem a folyó vizét engedik a medencébe!
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.