Angliában mindennapos, hogy az újságíró magándetektívvel dolgoztat?

Több mint egymillió fontos bíróságon kívüli megegyezésekkel próbálta titokban tartani közéleti személyiségek lehallgatását Rupert Murdoch vasárnapi bulvárlapja.

A The Guardian csütörtöki számának címlapján tette közzé: a News Group Newspapers több mint egymillió fontot fizetett ki közéleti személyiségeknek, akik jogaik megsértése miatt bírósághoz kívántak fordulni. A tényfeltáró újságírásban különösen erős baloldali napilap munkatársainak tudomására jutott, hogy a News of the World magánnyomozókat fogadott fel, akik a törvényt megsértve több száz, esetleg több ezer közéleti személyiség - köztük John Prescott volt miniszterelnök-helyettes, Elle MacPherson egykori szupermodell, Max Clifford PR-guru stb. - mobiltelefon-üzeneteibe behatolva bizalmas adatokhoz, bankszámlakivonatokhoz, társadalombiztosítási, adózási információkhoz, közüzemi számlákhoz jutottak hozzá.

A bulvárlap nem tett kivételt, mind a három nagy párt prominens vezetőit megfigyelte. Mindez bő két és fél évvel ezelőtt történt, annak a magánnyomozónak a vallomásából került felszínre, akit az újságíróval együtt börtönöztek be.

Az "áldozatok" közül Gordon Taylor, a Profi Labdarúgók Szövetségének vezérigazgatója bíróságon kívül 700 ezer font fájdalomdíjat kapott a News Internationaltől. A londoni rendőr-főkapitányság, a Metropolitan Police a The Guardian leleplezése kapcsán annak ellenére nem indít vizsgálatot az ügyben, hogy rendőri források szerint a detektívek mindenkit riasztottak, akinek a telefonjával a bulvárlap manipulált. Az érintett hírességek viszont nem kívánták jogi síkra terelni a visszaélést, a rendőrség pedig nem gondolja, hogy John Prescott beszélgetéseit megfigyelték volna.

A The Guardian kételkedik ennek az állításnak a hitelességében. A most kirobbant botrány többeket kellemetlen helyzetbe hoz. Közéjük tartozik Andy Coulson, az ellenzék vezére, David Cameron kommunikációs igazgatója, aki 2007 elejéig a News of the World főszerkesztője volt. Bár a tory vezető egyelőre támogatásáról biztosította közeli munkatársát, nehéz elhinni, hogy az valóban nem tudott az általa irányított szervezetnél alkalmazott sötét módszerekről.

A brit információs ombudsman 2006-os jelentése alapján egyébként több mint háromszáz újságíró alkalmazott rendszeresen magándetektívet, hogy titkos telefonszámokat, esetleg bűnügyi nyilvántartási adatokat szerezzen be számára. A bizalmas információk kiadását az adatvédelmi törvény szabálysértésnek nyilvánítja, hacsak közérdek nem indokolja.

Az egyik legbefolyásosabb brit újságíró, Andrew Neil "a modern idők egyik legjelentősebb médiasztorijának" nevezte a The Guardian jóvoltából napvilágra került esetet.

Úgy tűnik, a News International menedzsmentjének korábbi sajtónyilatkozataival és a parlament illetékes bizottsága előtt tett kijelentéseivel ellentétben nem kivételes esetről, hanem a News of the World és kisebb részben a The Sun szerkesztősége által is rendszeresen követett gyakorlatról volt szó, ha lehet egyáltalán múlt időről beszélni.

Gwyneth Paltrow-t - itt éppen a 2008-as Cannes-i Filmfesztiválon - is lehallgatta a News of the Wolrd
Cast member Gwyneth Paltrow poses for a photocall for "Two Lovers" by U.S. director James Gray at the 61st Cannes Film Festival May 20, 2008. REUTERS/Eric Gaillard (FRANCE)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.