Gripen-ügy: mégis lesz nyomozás?

Egy - esetleg több - magánszemély a Vasárnapi Hírek szerint állítólag feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen a Gripen vadászgépek vásárlását kísérő visszásságok, valamint a korrupció gyanúját sejtető sajtóhíradások miatt. A főügyészség szóvivője a lapnak azt mondta: a feljelentés péntekig nem érkezett meg.

Ha igaz a feljelentés híre, az előzmények fényében az aligha lesz több egy újabb - igen nagy valószínűséggel - hamvába holt kísérletnél, hogy kiderüljön, mennyi kenőpénzt költött el Magyarországon a Gripen-vásárlások érdekében az angol BAE és a svéd SAAB. Az angol Korrupció Elleni Hivatal (SFO) a Csehországot, Magyarországot és Dél-Afrikát érintő korrupciógyanús eladásokkal öszszefüggésben százmillió eurós kenőpénzről beszélt, amelynek egy része osztrák sajtóértesülések szerint az MSZP-hez vándorolt volna. A párt ezt kezdettől tagadta, s a vádat egyebek között azzal utasította vissza, hogy a döntés idején ellenzékben voltak, s nagyon is ellenezték a Gripenek beszerzését.

A tényfeltárást nagyban megnehezíti, hogy meg nem erősített hírek szerint a BAE és a SAAB alkut kötött az angol, illetve az amerikai hatóságokkal: a repülőgép-eladással összefüggésben kifizetett kenőpénzek után készek büntetést fizetni, ha ezzel ügyüket a hatóságok lezártnak tekintik. Ez esetben pedig még jogsegély keretében sem adható ki információ velük kapcsolatban az ügy iránt a legutóbbi időkig élénken érdeklődő svéd ügyészségnek.

Az SFO lapunknak tagadta az alkut, az nagy valószínűséggel mégis megköttetett. Erre utal, hogy Christer von der Kwast, korrupciós ügyeket vizsgáló (már nyugalmazott) svéd ügyész feladta az ügyet, noha az OECD is élesen bírálta, amiért több év munkájának gyümölcsét veszni hagyja.

A Gripen-ügyben a magyar ügyészség is vizsgálódott, de sem a közérdek sérülésének, sem bűncselekménynek nem találták nyomát. Ügyészségi források szerint arra nincs lehetőség, hogy kikérjék a svéd aktákat, "hátha találnak benne magyar szálat". A svédeknek kellene megkeresniük a magyar ügyészséget, ha olyan adat birtokába jutottak volna, ami okot adna a hazai nyomozásra.

Gripen vadászgép Kecskeméten
Gripen vadászgép Kecskeméten
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.