Legyen megint Manci híd?

Manci hídnak nevezték a pestiek azt a pontonhidat, amelyen a második világháború után a felrobbantott Margit híd mellett több mint két évig lehetett átkelni a Dunán. Hasonló átkelési lehetőség létrehozását vetette föl szerdán Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes annak érdekében, hogy a Margit híd felújításának egy éve alatt minél kevesebb kellemetlenséget kelljen elviselniük a budapestieknek.

Csütörtökön Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője "működőképes gondolatnak" nevezte az ideiglenes pontonhíd létesítését. Hozzátette: csak a költségek pontos ismeretében lehet ez ügyben véglegesen állást foglalni.

A Honvédelmi Minisztériumnak van erre a célra használható katonai pontonhídja. Szekeres Imre miniszter utasítására vizsgálják felállításának lehetőségét. Gondot okoz, hogy a pontonhíd katonai járművek és technikai eszközök alkalmi átkelését biztosító szerkezet. Számolni kell a Duna változó vízállásából adódó nehézségekkel is és azzal, hogy a két parton az autóknak és az alacsony padozatú autóbuszoknak biztonságos fel- és lehajtót kell kialakítani. A nemzetközi vízi út biztosítása érdekében naponta többször nyitni, illetve zárni kell majd, azaz meg kell bontani, és újra össze kell szerelni.

Az előzetes számítások szerint a híd működtetésének összköltsége egyetlen napra legalább 20 millió forint, és üzemeltetéséhez minimálisan 480 főre van szükség.

Pontonhíd a Dunán 1946-ban
Pontonhíd a Dunán 1946-ban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.