Kastély-rekonstrukció Gödöllőn

Megkezdődött a Gödöllői Királyi Kastély átépítésének negyedik, legnagyobb szabású szakasza. A felújítás 1994-ben indult, a mostani, kilenc hónaposra tervezett szakasz 1 milliárd 660 millió forintba került, ezt uniós forrásból teremtették elő.

Az épület 2000 négyzetméteres területen újul meg: átépítik a korábban a királyi gyermekek lakosztályaként működő Gizella-szárnyat, amiből kiállítóterem lesz, míg a Rudolf-szárnyban múzeumot alakítanak ki. A kastélyparkot 52 ezer négyzetméteren szépítik meg, s átalakul a bástya alatti tér és megújul az Erzsébet terasz és lépcső is. A látogatható területeket akadálymentesítik, és családbarát szolgáltatásokat is bevezetnek. Rendszeresek lesznek a múzeumi pedagógiai foglalkozások és a fogyatékkal élők számára is elérhetővé válnak a látványosságok.

Révész T. Mihály, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója lapunknak elmondta, hogy ma beadnak egy újabb pályázatot egy európai uniós tárgyalási helyszín kialakítására.

- Egymilliárd forintra pályázunk, melyből a lovardát és a barokk istállót újítanánk fel, hogy ezek Magyarország uniós elnöksége alatt magas szintű tárgyalások helyszínei lehessenek - tette hozzá. Magyarország uniós elnöksége után az elnökséget viselő országok itt mutatkozhatnának be Európának képző-, film- és zeneművészetük segítségével. Később egy 120 szobás szálloda is felépülhet, ez utóbbi már magánbefektetők bevonásával - mondta Révész.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.