Új szabályok lakástámogatásra

Új lakás vásárlásakor az állampapírhozam 50 százaléka jár kamattámogatásként a kétgyerekeseknek, a háromgyerekesek az állampapírhozam 55, míg a hatgyerekesek annak 70 százalékát kapják kamattámogatásként - egyebek mellett ezt tartalmazza az új, október 1-jétől hatályos lakásfinanszírozási kormányrendelet, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

A rendelet szerint fiatalnak számít az a személy, aki a kölcsönkérelem benyújtásakor nem töltötte be a 35. életévét, akik házasságban vagy élettársi kapcsolatban élnek, azoknak külön-külön is 35 év alattiaknak kell lenniük. Többgyerekesnek az minősül, aki legalább két gyermeket nevel és a fiatalabb 45 évesnél, ha házastársi vagy élettársi kapcsolatban élnek, akkor külön-külön kell 45 év alattiaknak kell lenniük.

A fiatal és a többgyermekes személyek családok jogosultak új lakás vásárlásánál vagy építésénél kamattámogatásra. Korszerűsítésnél elég nagykorúnak lenni. Csak az kaphat ilyen támogatást, akinek nincs lakástulajdona, illetve nem önkormányzati vagy szolgálati bérlakásban lakik.

Az öt éven belül eladott lakás vételárát az új lakás megszerzésére kell fordítani. A kamattámogatás fiatal és többgyerekes családok esetén Budapesten és a megyei jogú városokban a 25 millió forintnál nem drágább, más településeken a 20 millió forintnál nem drágább új lakás esetén jár. A vételárba, illetve építési költségbe nem számít bele a telek ára. A támogatott hitel összege az előbbi esetben 12,5 millió, az utóbbiban 10 millió forint lehet. Lakás korszerűsítése esetén 5 milliós hitel után jár támogatás. Korszerűsítésnek minősül a komfortfokozatot emelő felújítás mellett a hőszigetelés és az ablakcsere is. Beépíteni csak megfelelőségi igazolással rendelkező termékeket lehet.

A kamattámogatásnál a banknak vállalnia kell, hogy a hitel kamata nem lesz magasabb, mint az állampapírhozam 110 százaléka, plusz 3 százalékpont. A támogatás pedig az állampapírhozam meghatározott százaléka, a gyerekek számától függően. Így például 6 gyereknél 70 százalék, 4 gyereknél 59 százalék, 2 gyereknél pedig 52 százalék. Gyerek nélkül 50 százalék a támogatás, míg felújításnál 40 százalék jár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.