Sárkányként repülhet az olcsó szaletli

Az újonnan létesített kert használatakor rendszerint kiderül: a tökéletes komforthoz hiányzik valami. A kerti építményeket a szélsőséges időjárás, az özönvízszerű esőzés, vagy a kánikulai forróság is felértékeli.

Sokszor vendégségben, fotók nézegetése során jövünk rá, mivel lehetne még kényelmesebbé tenni a szabadban töltött időt. Vannak dús növényzetű kertek, mások az átlátható szabad tereket kedvelik, a legtöbb kert azonban vegyes igényeket szolgál. A veszélyes napsugárzás, vagy a mostanihoz hasonló, hosszabb zivataros időszak korlátozza a kint tölthető időt. Különösen a szűkebb lakóterű nyaralókban tapasztalhatjuk, mit jelent, ha az időjárás korlátozza a gyerekek mozgását. Ezen a gondon segíthetnek a kerti építmények.

Kellemesen árnyékos, vagy esőtől védett helyen jól esik üldögélni, heverészni, társasági életet élni. Fontos, hogy vízszintesen álljon az asztal, ne billegjen az ülőalkalmatosság, stabil legyen a hintaágy, ezért az ilyen helyeken szilárd burkolatra van szükség. Az árnyékot szolgáltathatja egy terebélyes fa, netán olyan amelyik gyümölcsöt is ad. De árnyékoló lehet a sövény, a lugas, sőt a szaletli is. Jó, ha a hűsölő pihenőhelyről kilátás nyílik valamerre.

A nagy áruházláncok ismerték fel leghamarabb az igényeket, kerti osztályaikon hamar megjelentek az olcsó sörsátraknál igényesebb, dobozban árusított, otthon összeszerelhető, fából, műanyagból, fémből készült szaletlik, árnyékolók. A választáskor arra is ügyelni kell, mennyire stabilak, a gyakran 30-50 négyzetméteres, rendszerint textilből vagy műanyagból készült tetőt viselő szerkezetek. Egy kiadós zápor, vagy az erős szél tépheti és fel is boríthatja a mobil szaletlit. A tartósan kint hagyható mobil szaletlik felállításakor arra is ügyelni kell, hogy lábai stabil, vízszintes helyre kerüljenek. Jó megoldás lehet a kerítések, lugasok építéskor használatos beton, vagy földbe csavarozható fémhorgonyok alkalmazása. A szintbe állításhoz elengedhetetlen a slaugos szintező.

A játszóhelyek a család fiatalabb tagjainak és a vendégek gyerekeinek valók. Ha a családban van kisgyermek, érdemes passzív, biztosan rögzített, az izgő-mozgó gyerekek igényeinek megfelelő hintát, mászókat építeni. De egy erősebb, például diófára kötözött hinta, vagy a törzshöz rögzített létra is megteszi. Fölösleges aggódni: míg meg nem tanul vigyázni előbb-utóbb minden gyerek leesik valahonnan, és akkor már jobb, ha szem előtt történik mindez.

A grillező is fontos létesítmény. A bulizós családoknak érdemes komoly építményt létesíteniük, ahol beépített sütőhely, elektromos kapcsolat, ülő- és étkezőbútorokra is szükség van.

Ha már komfortépítkezésbe kezdenek, érdemes egy különleges növények gyűjteményéül szolgáló kis sziklakertet is létesíteni. Ha jól építették, nagyon mutatós lehet. Az igazi alpesi vagy sziklakertbe való növények különleges ápolást igényelnek, általában szeretik a sok fényt, ám a túlságosan bő víz bajt okozhat.

A kerti tavacskák környékén, ha valódi vízparti növények lakják, tavasszal, nyár elején sok a tennivaló. Ilyentájt kell a lápkerti zöldeket szétosztani, hogy terjedjenek. Érdemes valamilyen magasabb nádat, vagy a drasztikus terjedés ellen kellő védelemmel biztosított sást, bambuszt is ültetni. Ezek ugyanis adnak némi árnyékot a tónak.

A jövő héten a hortenziákról írunk.

Ilyen környezetben nem könnyű szabadon találni a nyugágyat
Ilyen környezetben nem könnyű szabadon találni a nyugágyat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.