Feri, a fűtermelő vietnami

Angliában, Portugáliában, Csehországban, Lengyelországban és Finnországban is voltak sejtjei annak a vietnami marihuánatermelő bűnszervezetnek, amelynek vezetőjét, egy 26 éves vállalkozót 17 társával együtt az elmúlt hetekben letartóztatták, miután egymás után számolta fel a rendőrség a vadkenderültetvényeiket.

A vietnamiak nagy alapterületű házakat béreltek a főváros csendes peremkerületeiben és a környező településeken. Piaci árat fizettek a bérbeadóknak, olykor többhavi díjat előre rendeztek, majd mindent elkövettek azért, hogy a tulajdonos jó ideig be ne tehesse a lábát a házába. Hol arra hivatkoztak, hogy gyermek született, hol különböző vietnami szokásokra, babonákra, hol pedig arra, hogy ideiglenesen mások holmijait tárolják ott. Februárban egy budapesti ház tulajdonosa rendőrt hívott, miután többször is hiába próbálkozott bejutni a házába. Kiderült, hogy bérlői kibontottak több falat, lezárták az ablakokat, párásító és szellőztető rendszereket és infralámpákat szereltek fel. Több száz tő marihuánát neveltek.

Miután a rendőrség hírt adott az első ültetvény felszámolásáról, sorra jelentkeztek a háztulajdonosok. Eddig tucatnyi bérleményben találtak vadkenderültetvényt. Az utolsót szerdán, Gödöllőn számolták fel, ahol 1367 tő indiai vadkendert neveltek. A tulajdonost azonban felismerte a bérlő, Ferit - aki amúgy vietnami. Még keresik.

Az eddig felszámolt ültetvényeken több mint 17 ezer növényt találtak. Nagy részükről már háromszor is szüretelhettek, ami Varga Péter százados, a BRFK kábítószer-bűnözés elleni szolgálatának alosztályvezetője szerint az ültetvények telepítése óta közel hárommilliárd forint bevételt hozott a bűnszervezetnek.

Varga százados elmondta, hogy a Csehországban felszámolt vietnami bűnszervezet 70-80 ültetvényt létesített. Angliában, Portugáliában, Lengyelországban és Finnországban is lényegesen több ültetvényt találtak, mint Magyarországon. A százados nem zárja ki, hogy számuk még nálunk is nőni fog az elkövetkező hónapokban. Lehetséges ugyanis, hogy egyes bérbeadók külföldön élnek, és mit sem sejtenek arról, mire használják a jó pénzért bérbe adott házukat.

Az egész Európát behálózó vietnami bűnszervezet általában ott adja el a drogot, ahol megtermelte. Ám, ha valahol hiány van, a legközelebbi termelőhelyről besegítenek. Varga Péter szerint nálunk 2008 júliusában kezdték meg a termelést. Az előállított mennyiség kétharmadát Magyarországon adták el. Miután felszámolták a csoportot - jelenleg összesen 18-an vannak előzetes letartóztatásban - egy ideig Budapesten is hiány volt marihuánából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.