Svéd börtönbüntetés magyar fémtolvajoknak

A göteborgi városi bíróság tegnap meghozta ítéletét a Rézkígyónak nevezett kelet-közép-európai fémtolvajbanda ellen. Tudósítónk információja szerint közöttük több a magyar elkövető.

A két főbűnös négy év hat, illetve négy év négy hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, de a többiek közül sem úszta meg senki hároméves börtönbüntetés alatt. Az ítéletet nagy értékre elkövetett lopás, orgazdaság, rongálás, közlekedés súlyos veszélyeztetése és csempészés kísérlete címén szabták ki, kinek, ami járt.

A "kelet-közép-európai állampolgársággal, illetve svéd letelepedési engedéllyel rendelkező kelet-közép-európai származású" fémtolvajok hónapok óta garázdálkodtak Svédország déli és nyugati területein, nem kímélve a távközlési, a vasúti berendezéseket, de a köztéri szobrokat sem. Tevékenységük eredménye nyomán 25 millió svéd korona (650 millió forint) kárérték keletkezett. A svéd újságok a bűnözők nemzetiségéről az ottani írott és íratlan szabályoknak megfelelően nem közölnek pontosabb információkat. Tudósítónk értesülése szerint azonban a fémtolvajok között több a magyar állampolgárságú, társaik pedig a környező országból valók.

A banda akkor bukott le, amikor egy teherautónyi - természetesen lopott - bronzot és rezet próbáltak Svédországból kicsempészni, és a határ előtt - az Öresund hídtól - pár kilométerrel megállították őket a vámosok. A rakomány iratait ellenőrizve a vámosok egy szempillantás alatt rájöttek, hogy a kísérő okmányok, a számlák hamisak. Nem volt nehéz ezt megállapítaniuk, hiszen a svéd nyelvű iratok tele voltak helyesírási hibákkal.

A bíróság úgy döntött, hogy börtönbüntetésük letöltése után - tekintet nélkül néhányuk tartózkodási engedélyére - az elkövetők mindegyikét kitoloncolják az országból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.