Kecskeméti számlagyár - milliárdok kerülő utakon

Csaknem két és fél milliárd forintos áfacsalás és pénzmosás miatt a vámőrség őrizetbe vette a múlt héten egy bűnszervezet nyolc tagját Kecskeméten. Ugyanott lelepleztek egy öt éve működő számlagyárat is.

Egy öt megyére és a fővárosra kiterjedő átfogó akció keretében számolták fel a vámnyomozók a múlt héten a kecskeméti központú, áfacsalásra és pénzmosásra szakosodott bűnszervezetet - közölte hétfőn a VPOP. A szervezet irányítója, egy kecskeméti férfi papír- és műanyagipari segédanyagokat vásárolt az EU-ban, majd azokat közvetlenül magyarországi cégeihez szállíttatta. Papíron viszont jóval hosszabb utat jártak be a szállítmányok a magyarországi feldolgozókig. Először Szlovákiában bejegyzett magyar cégekhez kerültek - amelyek közt fiktív vállalkozások is voltak -, majd többször gazdát cseréltek, mielőtt a felhasználóhoz jutottak.

A vámnyomozók szerint 2008 elejétől a 98 cégből álló céghálózat felhasználásával 10 milliárd forint árut vásároltak, s eközben úgy 2,3 milliárd forint forgalmi adót "nyelt le" a bűnszervezet. A múlt heti akcióban a vámőrség nyomozói 400 millió forint értékű alapanyagot foglaltak le. Zárolták az áfacsalásra létrehozott céghálózat 197 bankszámláján tartott öszszesen mintegy 200 millió forintot is. Őrizetbe vették a bűnszervezet irányítóját és hét tagját; később mindannyian előzetes letartóztatásba kerültek.

Ugyancsak a múlt héten számolt fel a vámőrség egy kecskeméti központú számlagyárat, amely a nyomozás eddigi adatai szerint 2004 óta létezett. Működtetői nyolc céget alapítottak, amelyek a vizsgálat állása szerint 50 számlabefogadó (vásárló) cégnek bruttó 1,8 milliárd forint értékben állítottak ki fiktív számlákat. Felhasználásukkal a számlavásárlók 300 millió forinttal csökkentették áfafizetési kötelezettségüket.

A számlagyár felszámolásakor kilenc megyében és a fővárosban 40 helyszínen 110 pénzügyőr tartott egyszerre házkutatást. Százmillió forint értékű ingatlant és járműveket foglaltak le, s hat személyt vettek őrizetbe bűnszervezetben elkövetett adócsalás gyanújával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.