Ispánkon kitelepítettekre emlékeztek

Emlékművet avattak a Vas megyei Ispánkon, az őrségi faluból 1950 és 1953 között kitelepítettek, hortobágyi zárt kényszermunkatáborokba hurcoltak emlékére. Az ifj. Palatkás József által készített - Kitépték őket közülünk feliratú - emlékmű szombati avatóünnepségét követően kiállítás nyílt a község művelődési házában. A tárlaton korabeli dokumentumok, fotók, levélrészleteket, jegyzőkönyvek, újságcikkek és a túlélők beszámolóinak leiratai idézik fel a kitelepítések eseményeit, mutatják be a faluból elhurcoltak sorsát.

A kiállítás megnyitóján elhangzott: Ispánkról huszonhat gyermeket, férfit, asszonyt hurcoltak el, az Őrségből pedig - ahol, az elmúlt években Őriszentpéteren, Bajánsenyén és Viszákon is állítottak már emlékművet a kitelepítések áldozatainak - összesen több mint félezer embert vittek kényszermunkatáborba az ötvenes évek elején.

Róka Zsuzsa, a tavasszal alakult Őrségi Kitelepítéseket Kutató Egyesület elnöke, a kiállítás és az emlékműállítások kezdeményezője tudósítónknak azt mondta: reményeik szerint egy év múlva újabb tárlatot nyitnak, amely még átfogóbb képet ad majd a kitelepítésekről, az elhurcolt családok sorsáról, s arról, hogy mindez milyen hatással volt a térség életére. Terveik szerint - tette hozzá - jövő júniusban, a kitelepítések megkezdésének hatvanadik évfordulóján nyitják meg azt az állandó kiállítást, amely az őrségi és a vendvidéki kitelepítések teljes történetét mutatja be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.