Belföldön nyaral a többség

Hosszabb nyaralást kevesen terveznek, de valamilyen utazásra készül a magyar családok többsége. A célpont elsősorban belföld és a Balaton, külföldön leginkább Horvátország és Görögország.

A lakosság döntő többsége nem volt, s tervei szerint nem is megy üdülni - derül ki a GfK Hungária és a Szonda Ipsos Nemzeti Médiaanalízis felmérésének legfrissebb adataiból. A megkérdezettek 76 százaléka nem pihent az elmúlt 12 hónapban, s 71 százalékuk nem is tervezi ezt a következő időszakban. Legalábbis akkor, ha elfogadjuk a kutatók szigorúan definícióját a nyaralás fogalmára: legalább ötnapi ott-tartózkodás.

A Magyar Turizmus Zrt. ugyanabban az időben készült vizsgálata minden meghatározás nélkül kérdezett rá tervekre, és e szerint a felmérés szerint minden második magyar háztartás készül nyaralásra.

Mindamellett mindkét elemzés arra lyukadt ki: elsősorban itthoni tájakat keresnek föl az utazók. A Magyar Turizmus Zrt. kutatása szerint száz utazást tervező háztartásból 72 csak belföldi, 15 belföldi és külföldi, 13 pedig csak külföldi úti célt választ. Ennek oka az is lehet, hogy az utazásról szóló döntést egyre később hozzák meg, amikor már elsősorban a belföldi, közelebbi úti célok jöhetnek szóba.

A belföldi utazást tervezők csaknem harmada a 31-40 éves korosztályba, további egyötöde az 51-60 éves korosztályba tartozik. Többségük városokban élő, átlagos vagy átlag feletti jövedelmű. Belföldi utazást leginkább a budapestiek terveznek, de sokan kelnek útra az alföldi és az észak-magyarországi régiókból is. A legnépszerűbb célpont a Balaton, külföldön pedig Horvátország és Görögország.

Nagy István, a GfK Hungária Média szektormenedzsere szerint az életkor előrehaladtával jellemzően kevesebben utaznak. Az 50 éven felüliek 84 százaléka nem volt nyaralni. - A válaszadók harmada egyébként mindig saját maga vagy családja, baráti köre szervezésében megy nyaralni, mindössze egy százaléka pedig mindig utazási iroda szervezésében. Legkedveltebb időtöltés a strandolás, napozás. Városnézéssel már csupán tízből hárman töltik idejüket, kulturális programokon kevesebb, mint egyötödük vesz részt - mondja a kutatási vezető. Kevesen indulnak aktív pihenésre, szárazföldi vagy vízi túrára. A gyógyfürdők viszonylag látogatottak, a sokat reklámozott wellnessüdülés azonban csak a lakosság nyolc százalékának fantáziáját keltette föl.

A legtöbben júliusban és augusztusban utaznak. A magyarok tíz utazásból négy esetében fizetős szálláshelyet vesznek igénybe, de az egyes turisztikai régiókban jelentős különbségek figyelhetők meg: a Balaton és a Dél-Dunántúl esetében minden második utazó kereskedelmi alapon működő szálláshelyet vesz igénybe, ezzel szemben a Budapest- Közép-Duna-vidéket és a Nyugat-Dunántúlt felkeresni tervezők döntően ingyenes szálláshelyet választanak, barátaiknál, ismerősieknél, esetleg saját nyaralójukban laknak.

Balaton - ezen a nyáron tényleg a magyar tenger
Balaton - ezen a nyáron tényleg a magyar tenger
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.