Saját kertből a levesbe

A fűszerkertben elérkezett a levélszüret ideje, érdemes a friss ízeket őrző leveleket szárítani és a hidegebb napokra biztos helyre rakni. Akinek eddig nem volt fűszersarka, most is telepíthet.

Átlagos étkezési szokásaihoz egy család megtermelheti magának a friss konyhai fűszereket. Lendít egy-egy vendégfogadáson, ha saját terméssel ékesítjük a tálat. Igazán nem nagy kunszt fűszernövényeket termeszteni. Persze nem a trópusi fűszerekre, inkább csak a levélzöldekre szabad ilyenkor gondolni. A boltokban vásárolható cserepes növényekből bárhol és bármikor lehet fűszerkertet telepíteni. A kezdő kertészkedőknek a levelükért tartott fűszernövényekkel érdemes először próbálkozniuk. Ha nem akarnak kertrészt a fűszer- és gyógynövényeknek, akkor a már meglévő szegélyekben lehet ültetni.

Célszerű őket egymástól és a többi növénytől is elválasztani kőből, fóliából mélyen a földbe ásott kerítéssel. A fűszernövények többsége ugyanis agreszszív gyomként viselkedik, ha jól érzi magát. Jó megoldás az is, ha az egyes fajokat kiszuperált, alul teljesen kivágott, földbe ásott vödörben neveljük.

Az illatos, aromás növények többnyire nem szépségükért érdemlik meg a gondoskodást, bár van köztük olyan, amely jól is mutat a kertben.

A fűszernövények betakarításának ideje általában a nyár közepe. A levágott hajtásokat ajánlatos egy-egy kiadós eső után szedni, vagy a kötegbe kötés előtt lemosni. A kévéket szellős, árnyékos helyre kell akasztani, és egy-két hétig szárítani. De lehet asztalon, földre terített papíron vagy szárítókereten, aszalókosárban is. Arra kell ügyelni, hogy se tűző nap, se nedvesség ne érje. A napsugarak ugyanis lebontják az értékes illó anyagokat, a nedvesség hatására pedig a növény elrohad.

Az articsóka még fel nem nyílt virágzatkezdeményei és levelei ehetők. Ahhoz, hogy minél több ilyen, világos levél legyen a növényen, 4-5 hétig erősen árnyékolni kell vagy zsákba kell bújtatni.

Az ánizs termését használják, szárát a virágzat barnulásakor kell levágni, összekötni és árnyékos, fedett helyen utóérlelni. Az egész növény illatos.

A citromfű leveleit a virágok nyílása előtt kell szedni, ilyenkor a legmagasabb az illóolaj-tartalmuk.

A csombor levelét csak közvetlenül a főzés befejezése előtt szabad az ételhez adni.

Az izsópfű télálló örökzöld minicserje. Mértékkel használhatók frissen szedett levelei saláták, főzelékek, fehér húsok és a halak ízesítéséhez.

A gyömbért rizómájával szaporítják. Könnyen hámozható, de hatóanyagának a java közvetlenül a héj alatt található, ezért nem szabad vastag héjjal pucolni. Szárítás után őrölve lehet tárolni.

A sorba illik a hársfa is, leszedett virágokat száraz, levegős helyen szárítsuk.

A kaporhoz csak egyetlen megjegyzés kívánkozik: aki egyszer beengedte a kertbe, nehezen szabadul meg tőle.

A kakukkfű az egész kert kellemes vendége. Érdemes a gyepen elszórva ültetni. Ha a fűnyíró nincs a legalacsonyabb fokozatra állítva, a kakukkfű együtt él a fűfélékkel. A kutyás kertekbe is ajánlható: a legtöbb eb szívesen hempereg a kakukkfűben. Ennek a fűszernövénynek a leveleit virágzás idején kell szedni. A vágását közvetlen a virágzás kezdetén, a talaj fölött 6-8 centis szárak meghagyásával végezzük.

Az egyméteresre megnövő lestyánnak vagy, ahogy többen ismerik, vegetának levele és gyökere felhasználható. Lereszelt nyers gyökere a salátákat savanyítja.

Az örökzöld, télen takarást igénylő levendula dúsan ágas félcserje. Többféle van belőle, az angol és francia típusok tartalmaznak illóolajat, a trópusi változatok pedig csak szépek. A leveleket a virágzás előtt kell szedni, de a kiszárított virágok is megtartják sokáig illatukat. Nemcsak édességeket, lekvárt ízesítő fűszernövény, hanem hangya-, levéltetű- és molyriasztó is.

A majoránnát mondják szurokfűnek és oregánónak is. Leveleit a disznótoros, szárnyas és vadételek ízesítése előtt közvetlenül lehet lekapkodni, de a virágzás előtt leszedett levelei száríthatók is.

A mentafélék kétéves növények, levelük nemcsak teának való: egyes ételeknek is pikáns ízt ad.

A rozmaring leveles hajtásait egész évben lehet szedni, s ízesíti a pácolt húsokat, különösen finom a rozmaringos báránysült.

A tárkony terjedő tövű évelő növény, 5-6 évig maradhat egy helyen. Fiatal levelei május végén, június elején a legaromásabbak.

A jövő héten a kerti építményekről írunk.

A dietetikusok szerint a magyaros ízeket a legtöbb család számára a só, bors, paprika jelenti. A fűszerkertek ezen segíthetnek. A friss fűszernövények felhasználása előtt nem árt a régi szakácskönyveket átlapozni, mert használatuk, adagolásuk jócskán eltér a boltban vásárolható fűszerkészítményekétől.

Levendulaszárítás Tihanyban
Levendulaszárítás Tihanyban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.