Mutálódott a sertésinfluenza

Újabb három, az új típusú influenzavírussal fertőzött személyről tud az ÁNTSZ.

Az H1N1-es influenza mutáns törzsét azonosították brazil tudósok - jelentette be az Adolfo Lutz Bakteriológiai Intézet. Amennyiben a megváltozott génkészletű változat is terjedni kezd, az lelassíthatja az oltóanyag-előállítási próbálkozásokat, és megnehezítheti a járvány elleni védekezést.

Az új vírustörzset egy Sao Pauló-i betegtől levett mintából mutatták ki a kutatók. A mutáns vírus az A/Sao Paulo/1454/H1N1 nevet kapta. A barzil sertésinfluenza egyetlen apró részletben különbözik az eredetitől: a burok hemagglutinin fehérjenyúlványa eltérő a két vírusváltozat esetében. Az egyelőre nem világos, hogy ez a differencia hogyan befolyásolja a mutáns vírus tulajdonságait, mindenekelőtt a fertőzőképességét.

Az azonban szinte bizonyosra vehető, hogy ha a H1N1 továbbra is hajlamot mutat a mutálódásra, akkor előbb-utóbb kialakul belőle egy, a jelenleginél agresszívebb változat is. Erre komoly esély van a következő hetekben-hónapokban a déli féltekén, ahol most kezdődik a szokásos téli influenzaszezon, lehetővé téve a hagyományos influenza és az A(H1N1) találkozását.

Víruslaborban
Víruslaborban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.