Le a sóval, zsírral, hangerővel!
"Egy átlagos, 75 kilogrammos személy, amíg az ajtótól idáig besétáltál három kalóriát éget el" - írja az első "egészségbarát" védjegyet elnyert étterem étlapján. Majd útmutatót is ad, hányszor kell ezt az utat megtenni, hogy a vacsorát "ledolgozzuk". Só már nincs az asztalon, ásványvízből pedig kizárólag olyan kapható, amely nátriumtartalma 20 milligramm alatt van. A cigarettát természetesen száműzték. Az egészségügyi tárca koordinálásában a civil - és az üzleti szféra legújabb öszszefogásával születő népegészségügyi programban júniustól bárki pályázhat a védjegyre, legyen szálloda, étterem vagy mozi.
Ám az egészségre káros hatások sokszor kívülről érik szervezetünket. A multiplex mozik például alaposan hozzájárulnak a szervezet zajterheléshez, az ott használt effektek pedig terhelik a vegetatív rendszerünket. Nem is gondolnánk, hogy a tartós zajhatás nyolc-tíz évvel megrövidítheti az ember életét.
A Népszabadság korábban három többtermes filmszínházban is tesztelte a hangerőt. A mért adatok szerint átlagosan 83-90, időnként pedig 100 decibel zajhatás éri a nézőt. A szakirodalom szerint 85 decibel fölött léphet fel maradandó halláskárosodás, de a zaj a vegetatív idegrendszerre is káros. Egyes mozikban csúcsra járatják a rendszert, jóllehet, a hangosabb szint legtöbbször a film művészi értékének és hatásmechanizmusának is kárára válik. A zajártalom ráadásul napjaink egyik legnagyobb gondja: a nagyvárosok zaja ma több mint harmincszor akkora, mint a harmincas években volt.
Magunk is változtathatunk azon a tényen, hogy a magyar lakosság átlagosan hat-tíz évvel él rövidebb ideig, mint az európaiak többsége. Évente 16-17 ezren kapnak szívinfarktust, s minden második haláleset a szív- és érrendszer betegségéhez köthető.
A védjegy kritériumrendszerét táplálkozási szakemberekből, szakorvosokból és egészségfejlesztőkből álló csoport állította föl. Például az egészségbarát éttermekben valamennyi étlapon szereplő étel kalória-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmát fel kell tüntetni, s azt is, hogy az így bevitt mennyiséget milyen sporttal, és mennyi aktív testmozgással lehet "ledolgozni". Azt pedig, hogy a vállaltakat a szolgáltató, legyen az étterem, szálloda, vagy éppen egy mozi betartja-e, nemcsak a program kidolgozói, de maguk a látogatók, a vendégek is ellenőrizhetik. Ha például egy védjegyes étterem valamelyik asztalán sót talál, étele zsírban tocsog, vagy a moziban fülsiketítő a hangerő, azonnal jelentheti a programfelelősöknek.
A szervezők abban bíznak, hogy a publikumot vonzza majd az egészségbarát védjegy: érdemes lesz - anyagi értelemben is - csatlakozni a mozgalomhoz.