Brazil beteg hozta Egerbe az új vírust

Egy fiatal brazil férfi szervezetében mutatták ki először Magyarországon az új influenzavírust. A férfi az Egyesült Államokból érkezett, és miután tünetei jelentkeztek, Egerben ment orvoshoz. Székely Tamás egészségügyi miniszter a Népszabadságnak elmondta: a pozitív eset ellenére pánikra semmi ok. A fiatalember éppen Egerben tartózkodott, amikor belázasodott, ezért elment a szakrendelésre, ahol az első torokváladék-mintája negatív lett. Az ilyenkor megszokott módon, az új típusú influenzára való tekintettel a mintát másodlagos ellenőrzésre elküldték az Országos Epidemiológiai Központba.

Itt állapították meg, hogy pozitív esetről van szó, a férfi a Mexikóban felbukkant, kezdetben sertésinfluenzának nevezett vírussal fertőződött meg - tudtuk meg a tárcavezetőtől.

Időközben a fiatalember láztalanná és panaszmentessé vált, kórházi kezelésre nem szorul. Jelenleg a turistával kapcsolatba került személyektől vesznek torokmintát, hogy megbizonyosodjanak arról, megfertőzött-e másokat. A New Yorkban élő, három napja Magyarországra érkezett férfi maga is segít mindazok felkutatásában, akikkel a rövid idő alatt összehozta a sors. Európa több országából jelentettek korábban olyan eseteket, amikor Mexikóban vagy az Egyesült Államokban járt megbetegedett utazók már az öreg kontinensen adták tovább a H1N1-vírust. A fertőzés következtében eddig csak a tengerentúlon haltak meg.

Közben Szlovákiából is új eset vált ismertté. Egy nyolc és fél hónapos gyermek kapta el az új vírust - közölte pénteken Ivan Rovny tiszti főorvos. A gyermek annak a 37 éves szlovák férfinak a fia, akinél a H1N1-vírust csütörtökön diagnosztizálták az egészségügyi hatóságok. A gyerek anyjánál a tesztek ismételten negatív eredménynyel végződtek - jelentette az MTI. A család az Egyesült Államokból tért vissza Pozsonyba. Valószínűleg az a megbetegedett cseh pilóta fertőzhette meg őket, aki a napokban New Yorkból hozott haza egy repülőt. Hat szlovák állampolgár utazott a gépen. A férfit és fiát egy pozsonyi kórházban tartják megfigyelés alatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.