A hónap növénye

A rebarbara a Távol-Kelet magas hegyeiből érkezett. A fura növény a modern konyha kedvelt korai zöldségféléje. Nemcsak főzeléknek, gyógynövénynek, de festőnek is használatos. Kétéves és óriási hajtásrügyei tavasszal bújnak elő többkilós föld alatti gyöktörzséből. Hatalmas, fél métert is elérő leveleivel jól mutat a díszkertben, kopáros bokrok tövében is.

Rebarbarás linzer

A szokásos omlós tésztát (3 rész liszt, 2 rész vaj, 1 rész cukor, szükség szerint tejföl) tepsibe simítjuk. A rebarbarát meghámozzuk (ez a legmacerásabb rész), daraboljuk, vaníliás cukros, citromos lében két percig pároljuk, és a pitére terítjük. 180 fokon, általános vagy légkeveréses programon aranysárgásra sütjük, ez maximum 10 perc. Ekkor két módszer van:

a) ráöntünk 2 tojásból, 3 deci tejszínből és 2 evőkanál cukorból, cseppnyi rumaromából kevert öntetet, és 10 percig tovább sütjük.

b) készre sütjük, hagyjuk kihűlni. Eperízű zselatinnal felöntjük, vigyázva, hogy ne ázzon el. Dermedésig várni kell a szeleteléssel. Mentalevél illik hozzá.

Bent: Korallbogyó

A csinos növényke a déli féltekéről került Európába. A legismertebb kúszó bogyónövény, a Nertera granadensis bár Ausztrália környékén őshonos, de igazán jól érzi magát Magyarországon is. Nyáron a szabadba lehet telepíteni, de ha megjelennek a bogyói, gyorsan a szobába, védett helyre kell vinni.

Kint: Napraforgó

Sokféle dísznapraforgó létezik, vannak sárga, narancs, vörös szirmú, magányosan álló vagy csokros változatai. Hatalmas, akár 2-2,5 méteres termetével óriásként pompázik bármilyen egynyári parcellában. Ha sikerül termést is érlelni, a madarak boldogan elcsipegetik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.