Drágul a balatoni nyár

A legtöbb szolgáltatás drágul az idén a Balatonnál. A vendéglátók a júliusi áfaemelés, a szállásadók az üdülési csekk tervezett megadóztatása miatt keseregnek.

Az előttünk álló pünkösdi hosszú hétvége hagyományosan a nyári szezon nyitányát jelenti a Balatonnál: kinyitnak a strandok, előkerülnek a vízibiciklik, felhúzzák a rolót a büfések. Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke erős főszezont vár, ami már csak azért is fontos lenne, mert az előszezon a tavalyinál gyengébbre sikerült: a vendégforgalom 14 százalékkal esett vissza. Rosta Sándor szerint a képet árnyalja, hogy más hazai és külföldi turisztikai régiókban ennél is nagyobb volt a recesszió, így kiemelkedő eredménynek tartaná, ha a balatoni főszezonban sikerülne elérni a tavalyi vendégforgalmat.

A megkérdezett szálláshely-közvetítők szerint a balatoni nyaralók, apartmanok bérleti díjai egyelőre még nem emelkedtek a múlt szezonhoz képest. Így nyaralót - éjszakánként és személyenként - 2800-3800 forinttól lehet bérelni, de az, aki beéri a parttól távolabbi, egyszerű szobával, feleennyiért is találhat szállást. A júliusi áfa-emelésre várhatóan eltérően reagálnak majd a szállásadók, akadnak, akik emelik az áraikat, mások ebben a szezonban már nem változtatnak.

Láthatóan kevés a vendég
Láthatóan kevés a vendég

Enni, inni és szórakozni viszont bizonyosan többe kerül, mint tavaly. Ahol a szezonkezdetkor még nem tették meg, ott legkésőbb az áfaemeléskor írják újra az árjegyzéket. A strandok is drágábbak lesznek: az önkormányzatok eltérő mértékben - 5-20 százalékkal - emelték az árakat, így a legtöbb helyen 400-500 forintba kerülnek a belépők. A balatoni strandolók csemegéjét, a fokhagymás lángost már az előszezonban is több helyen 300-320 forintért kínálták, azaz 10-20 forinttal drágábban, mint tavaly. Azok is magasabb árakra számíthatnak, akik nem a büféket, hanem az éttermeket választják. Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa szerint ugyan nagyobb mértékű emelés lenne indokolt, ám legfeljebb 5 százalékkal növelhetik az áraikat, többet egyszerűen "nem bírna el" a vendégkör.

Drágább lesz a sétahajózás is: a Balatoni Hajózási Zrt. a szezon kezdetekor egyszer már emelte a felnőttjegyek árát 4-6 százalékkal, ám július elsejétől további drágulás várható. Horváth Gyula, a cég vezérigazgatója szerint kénytelenek az utasokra hárítani az áfaemelést.

Kivételnek számít, ha egy-egy szolgáltatás ára nem változik a tavalyihoz képest. A Balatonszemesen vízibicikli- és kajakkölcsönzőt működtető Mészáros Gábor például továbbra is a tavalyi-tavalyelőtti árakkal dolgozik, mert - mint fogalmazott - ha emelne, egyetlen kuncsaftja sem lenne. Így aztán nála továbbra is óránként 1300-1400 forintért bérelhetők a vízibiciklik.

Czoma László igazgató reményei szerint nem drágulnak a belépőjegyek a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban.

A balatoni turizmusból élő vállalkozók az áfaemelés kedvezőtlen hatásainál is jobban tartanak az üdülési csekk tervezett megadóztatásától, igaz, ez elsősorban nem az idei, hanem a következő szezont befolyásolná kedvezőtlenül. Az idegenforgalmi bizottság elnöke, Rosta Sándor szerint az üdülési csekk az elmúlt években meghatározóvá vált a Balatonnál, így a megadóztatása jelentős forgalomcsökkenést okozna. Azt egyelőre csak becsülni lehet, hogy a visszaesés milyen mértékű lenne, az általunk megkérdezett szállásadók a harmincszázalékos zuhanást sem tartják elképzelhetetlennek. Pedig a tó környékén a tavalyi 2503-ról az idén már 3120-ra nőtt az üdülési csekket elfogadó helyek száma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.