Tarkabarka multikulti

Kiváló klíma, termékeny talaj, halban gazdag partok és a némelykor tragikus gyarmati múlt erénnyé beérő multikulturális világa - ez jellemzi ma a Karib-tenger térségét.

A Puerto Ricó-i San Juan lakói az USA állampolgárai, de a város minden ízében spanyol-karibi. A várfalak, a katolikus templomok, a házak, utcák a négy évszázada érkezett egykori hódítókra emlékeztetnek. A spanyolok aranyat kerestek, jó földeket találtak. Az itt őshonos trópusi gyümölcsök, zöldségek mellé a multinacionális spanyol armada tengerészei behozták afrikai rabszolgáikat (azok meg szokásaikat, ételeiket), a helyi indiánok meg a halászatot, az itteni halfajták elkészítési módjait. A lechonera, a spanyol-karibi-indián nyárson sült egész disznó afrikai, spanyol fűszerekkel válik az itteniek csemegéjévé. Az amerikaiak barbecue-nak (BBQ) neveznék a Puerto Ricó-i őslakosok által ismert, a nyelvükön barbacoa-nak nevezett eszköz után, ami vasnyársat jelent. Norma, a nagyon spanyol külsejű, fekete hajú háziasszony nagyon amerikai angolsággal saját specialitását, a guávás, sós sajtkockás sertéssültet készíti, miután a malacot előző nap megfürdette a fokhagymás-köményes-oregánós-tengeri sós pácban. Maniókagyökér-salátát ad hozzá, amely hasonlít az európai hagymás krumplisalátához.

Puerto Rico, a Bács-Kiskun megyényi sziget státusa roppant érdekes. Barack Obama az ő elnökük is, de van saját kormányfőjük, Luis Fortuno kormányzó. Közvetlenül az amerikai elnöki hivatal felügyelete alatt állnak, az USA-val nemzetközösségben élnek, lakóik 1917 óta amerikai állampolgárok - de nem szavazhattak például az elnökválasztáson.

Délkeletre Puerto Ricótól (a "gazdag kikötőtől") a Szélcsendes és a Szélfelőli karibi szigetek francia, angol, holland fennhatóságú gyöngysorában St. Kitts az angolok bástyája vagy négyszáz éve. Minden nagyon angol, szerencsére az ételek nem. Az angolokkal csaknem egy időben érkezett indiaiak befolyására konyháját is nyugat-indiaiként jellemzik, pedig erős az afrikai, portugál, kínai és spanyol hatás is. Innen egy ugrás, húszperces repülőút Guadeloupe, a nagyon francia sziget. Afrikai törzsi zene-táncelemeket francia katonaindulókkal kombináló muzsika, táncosok fogadnak, mindenki franciául beszél, büszkék a baguette-jükre, a francia-afrikai-indiai gyökerekből táplálkozó kreol konyhájukra, az indiai fűszerekkel megbolondított francia véres hurkájukra, a hozzá ivott veretes vörös Bordeaux-ra, karibi bouillabaise-ükre. Azt állítják, itt a legjobb a rum. (Nincs olyan karibi sziget a több százból, amelynek ne lenne legalább egy rummárkája, mind a magáéra esküszik).

A körút utolsó állomása Trinidad. Kultúráját az angolok által betelepített egykori indiai cukornádültetvény-munkásokból kialakult indiai kolónia nagymértékben meghatározza. Neves specialitásuk a fehér rumban pácolt csirkemelldarabok, amelyet fokhagymás-currys-gyömbéres-erős paprikás-citromfüves lében párolnak és kókuszos-szezámolajas-borsos körettel tálalnak, hogy aztán mehessenek táncolni a híres karneválba. És ha megéheznek, bébicápahúsból készített fűszeres szendviccsel vigasztalódnak, míg a karibi nap fel nem kel Afrika felől.

Afrika, Európa és Ázsia randevúzott a szigeteken
Afrika, Európa és Ázsia randevúzott a szigeteken
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.