Vírus az új gyógyszer

Az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok kiirtására vírustámadás lehet a megoldás - állítják a londoni University College kutatói. A fültani intézet munkatársai hallószervi fertőzést okozó baktériumokon tesztelték az újra felfedezett kezelési módszert.

A fülgyulladás kórokozóját, a Pseudomonas aeruginosa baktériumot különösen nehéz legyőzni, mivel cukrokból és proteinekből álló, többrétegű biofilm borítja, és ezért ezerszer ellenállóbb, mint a filmmel nem borított fajtársai. Az angol tudósok azonban kifejlesztettek egy Biophage-PA nevű készítményt, melynek már egy adagja is sikeresen kezeli az elhúzódó fülgyulladásban szenvedő betegeket. A kezelés lényege a gyógyszerben található vírus, egy olyan bakteriofág, mely csak és kizárólag a P. aeruginosa baktériumokat támadja, először lebontja a védőfilmet, majd elpusztítja a célsejteket - anélkül, hogy veszélyt jelentene az emberi szervezetre vagy akár más, a szervezetben található hasznos baktériumokra. A University College London munkatársai 24 súlyos fülfertőzéses betegen tesztelték a vírus hatását: a csoport fele Biophage-PA-t, a többiek placebót kaptak. A fájdalom, a fülfolyás és a gyulladás mindkét csoportban csökkent, ám a valódi kezelésben részesülőknél ez a hatás kétszerese volt a kontrollcsoport javulásának. A vírus hatására a baktériumok száma is jelentősen csökkent, míg a másik csoportban ez az eredmény nem mutatkozott. A hathetes kezelés hatására a betegek közül hárman teljesen meg is gyógyultak.

A jelenlegi kísérlet szerint az antibiotikummal szemben több előnye is van a víruskezelésnek: a rendszeres szedés helyett mindössze egy adagra van szükség, és nem pusztítja az igen érzékeny fülszőröket, melyekre szükség van a halláshoz. Azonban az antibiotikum-rezisztenciához hasonlóan előbb-utóbb kifejlődhet a bakteriofágokkal szemben ellenálló baktériumok generációja is.

A londoni kutató jelenleg az amerikai hadsereggel karöltve azt vizsgálja, hogy fülfertőzéshez hasonlóan a sebek elfertőződésére is létezhet-e hatékony bakteriofágos kezelés, valamint egy olyan aeroszol kifejlesztésén dolgozik, mellyel a cisztás fibrózisban szenvedők tüdőfertőzéseit lehet gyógyítani.

Nem leszálló űrkomp, támadó vírus
Nem leszálló űrkomp, támadó vírus
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.