Körözés kemoterápia elmulasztása miatt

Országosan köröztek szerdán az amerikai hatóságok egy minnesotai asszonyt, aki fiával inkább elmenekült otthonról, mint hogy további kemoterápiának vesse alá a 13 éves Daniel Hausert. Az eset annak is példája, hogy az állam milyen mértékben szólhat bele szülői döntésekbe.

A fiú Hodgkin-limfómában, a nyirokrendszer rosszindulatú daganatos megbetegedésében szenved. Nyolc gyereket nevelő szülei, akik római katolikus hitük mellett egy, a természetes gyógymódokat hirdető alternatív vallási csoport tanításait is követik, a kemoterápia első dózisa után kivonták Danielt a hagyományos kezelésből. Orvosai januárban, amikor diagnosztizálták, még öt ilyen kört írtak elő - kemoterápiával, illetve sugárkezeléssel a Hodgkin-limfómát jó eséllyel gyógyíthatónak tartják.

Az északi államban már egy ideje vihart kavart ügyben egy helyi bíró pénteken azt a végzést hozta: a fiút szülei elhanyagolják, az alternatív gyógymód - az anya a többi között gyógyfüvekre, vitaminokra hivatkozott - nem jelent megfelelő kezelést, és Danielt sürgősen onkológusnak kell látnia. Egyben előírta a fiú nevelőszülőknél való elhelyezését is.

Megállapította: Daniel maga képtelen felmérni az állapotát, hogy döntsön - különösen, hogy fejlődési rendellenességéből adódóan ráadásul írástudatlan. Az előírt orvosi vizsgálat pedig megállapította, hogy a fiú daganata tovább nőtt, ő maga pedig a tízes skálán a legmagasabbra helyezte a fájdalmakat, amelyeket érez. A vizsgálat nyomán a bíró elfogatóparancsot adott ki.

Az USA-ban a vallásszabadságra épülő szülői döntésekhez a legfelsőbb bíróság egy 1972-es ítélete ad alapot, amely megállapította: az amis gyülekezethez tartozók a nyolcadik osztályt követően nem kötelesek iskolába járni. A Hauser család esetében azonban a vallási mintakövetés csak részben állja meg a helyét: az alternatív gyógymódokat hirdető - egyébként indiánok létrehozta - vallási csoport vezetője is úgy véli: az anyának nem lett volna szabad elszöknie a végzés nyomán, hanem továbbra is a bíróságon kellene harcolnia igazáért.

Daniel Hauser.
Daniel Hauser.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.