Kiirtott, eltűnt erdők

A tarra vágott sajóládi és a Makkoshotyka melletti megtizedelt erdő után most a szintén csaknem teljesen eltűnt, a másik kettőhöz hasonlóan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található girincsi nagyerdő ügyében is az illetékes európai bizottsághoz fordult a debreceni székhelyű Tiszántúli Természetvédők Társulata (TTT). Zsák Ferenc Tibor, a szervezet elnöke érdeklődésünkre elmondta: a Natura 2000 hálózatának részét képező keményfás ligeterdő kilencvenkilenc százaléka az elmúlt öt év alatt tűnt el, valószínűleg illegális fakitermelés következtében.

A Sajó folyó mentén húzódó területen visszafordíthatatlan természetkárosítás történt, ezért fordultak az uniós szervhez. Úgy látják, az erdő kiirtása a kezelők, a hatóságok, valamint a magyar kormányzati szervek együttes mulasztása miatt következett be, mert nem biztosították a faállomány, valamint az ott élő, különösen védettnek számító állatfajok - például a nagy hőscincér, a farkasalma lepke, valamint a nagy tűzlepke - hatékony védelmét. Az elnök hozzátette: a folyóparti fűz-nyár ligetet jelenleg is illegális fakivágás tizedeli. Mindezek mellett véleményük szerint a valamikori girincsi nagyerdő megmaradt részét is kitermelik majd, ugyanis a TTT ökológusai és biológusai a napokban a helyszínen jártak és a fák törzsén tervezett fakivágásra utaló jeleket találtak.

A szervezet szerint a terület a Délbükki Erdészeti Igazgatóság kezelésében van, amely az állami tulajdonú Északerdő Zrt.-hez tartozik. Rencsiné Ágh Márta, a társaság szóvivője érdeklődésünkre közölte: a TTT Európai Bizottsághoz elküldött beadványról még csak informálisan szereztek tudomást, annak tartalmát nem ismerik. Egyelőre azt sem tudják biztosan, hogy a szervezet által kifogásolt erdőterület valóban az erdészeti igazgatósághoz tartozik, így a bejelentést egyelőre nem kívánják kommentálni.

Mint arról lapunkban korábban írtunk, a TTT tavalyelőtt a sajóládi, nemrég pedig az egyik Makkoshotyka fölötti magántulajdonú erdőterület ügyében fordult az unió illetékes bizottságához, mindannyiszor az ott történt természetkárosítás és az erdő nem megfelelő védelme ürügyén. A sajóládi ügyben hazánk figyelmeztetésben részesült, a második bejelentés még a vizsgálati szakaszban tart.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.