Móri per: kettős mérce

Felfüggesztette a PKKB annak a csepeli családnak a büntetőperét, amelynek tagjait a Fővárosi Főügyészség azzal vádolja, hogy hamisan tanúskodtak, amikor alibit igazoltak a nyolc halálos áldozatot követelő móri mészárlás idejére Kaiser Edének.

A bíróság azért függesztette fel az eljárást, mert - mint az ma már köztudott - Kaisernek semmi köze a móri mészárláshoz. Bár a jogi helyzet nem egészen ez. Kaiser ugyanis jelenleg is jogerősen kiszabott életfogytig tartó fegyházbüntetését tölti, amiért ismeretlen társával 2002. május 9-én kirabolta a móri Erste Bankot. Időközben ugyanezért a rablásért Weiszdorn Róbertet is elítélték, aki a hatósági melléfogásoktól hemzsegő eljárás pillanatnyi állása szerint az elfogását követően zárkájában öngyilkosságot elkövetett Nagy Lászlóval hajtotta végre a hazai kriminalisztika egyik legsúlyosabb bűntettét. Weiszdornt a móri ügyben - nem jogerősen - elítélte a bíróság, Kaiser Ede perújítási eljárása azonban még nem fejeződött be, Weiszdorn-per pillanat nem jogerősen, Kaiser viszont jogerősen ül ugyanazért a bűncselekményért.

Még az első móri perben a bírói tanács vezetője mondta ki, hogy Kaiser barátnője és családja hazudott, amikor az alibit igazolták. Ma már azonban úgy is feltehető a kérdés: miért kellett volna hamis alibit igazolnia Kaiser barátnőjének és szüleinek a móri ügyben már - ha jogilag nem is, amúgy mégiscsak - ártatlan Kaiser Ede számára? Különösen hogy, ma már a vádat képviselő ügyész is azt mondja: Kaiser ismeretlen helyen volt.

Azonban az is tény, hogy Kaisernek nem kell bűnösnek lennie a móri ügyben ahhoz, hogy egykori szerelmét és annak szüleit hamis tanúzásért elítéljék. Ahhoz elég, ha rájuk bizonyítják, hogy nem mondtak igazat a bíróságon. Ha Kaisert mégis bűnösnek találnák a móri perben (mert mit lehessen tudni már ebben az ügyben?), akkor a család nyolc évet is kaphat, ellenben, ha Kaiser jogilag is ártatlannak bizonyul, legfeljebb ötöt. Majd megtanulják - már ha bűnösnek találják őket -, hogy a bíróság előtt nem beszélhetnek összevissza. Ahogy azt ügyészség tette, amikor hol azt mondták, hogy Kaiser a gyilkos és Mórott járt, hol pedig azt, hogy nem ő a gyilkos és ismeretlen helyen járt. A lényeg, hogy nem volt a csepeli lakásban, a csepeli család tehát hazudik. Tudják: van sapkája, nincs sapkája.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.