Ítélet a szemétbiznisz ügyében

Tegnap hirdetett elsőfokú ítéletet a Kecskeméti Városi Bíróság a 2006-ban Németországból beszállított és illegálisan lerakott, több mint négyezer tonna bálás kommunális szemét ügyében. A tizenkilenc vádlott közül egyedül az elsőrendű, Halász István, Kunbaja polgármestere kapott letöltendő, másfél év börtönbüntetést.

Bűnösnek találta dr. Lehoczky Zoltán büntetőtanácsa hulladékgazdálkodás megsértésének bűntettében Halász Istvánt, Kunbaja polgármesterét ezért - visszaesőként - másfél év letöltendő börtönbüntetésre, kétévi közügyektől eltiltásra, ötszázezer forint pénzbírságra, valamint egymillió forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte. Feleségét - a per másodrendű vádlottját - tíz hónapi, két évre felfüggesztett börtönre, valamint háromszázezer forint pénzbüntetésre ítélték. A harmadrendű vádlott P. Ferenc büntetése egy év felfüggesztett börtön. A per további tizenhat vádlottja közül a bíróság egy személyt felmentett, tizenötöt pedig negyvenezertől százhúszezer forintig terjedő pénzbüntetésre, illetve közérdekű munkára ítélt.

Halász István és a felesége által irányított Szinkron 99 Kft. majd még két cég, a Bazax Kft. és a Kőrös Top Kft. volt főszereplője a büntetőügynek. Ezeknek a cégeknek a közreműködésével zajlottak a szemétszállítások 2006 júniusától decemberig négy németországi - Augsburg, Aitrach, Tussenhausen, Rehau - városból. A bírói indoklás szerint Halász István 2006-ban megegyezett Helmut Slima német állampolgárral, hogy tonnánként nyolcvan euróért elszállítja a bálákat, és az elhelyezéséről is gondoskodik. A hulladék kezelésére, elhelyezésére, szállítására hatósági engedélyekkel nem rendelkezett. Az első szállítmányok - zöld listás, engedélyhez nem kötött rakományként - érkeztek az egykori kunbajai termelőszövetkezet majorjába és egy használaton kívüli laktanya területére. A további bálák elhelyezése azonban gondot okozott, ezért egyre többen - a további vádlottak - kezdték meg a szemét elhelyezésének intézését. Így került több mint négyezer tonna a Duna--Tisza közi tanyaportákra, elhagyott téeszmajorokba, Pest, Komárom-Esztergom, Békés, Csongrád és Fejér megyei településekre.

A bíróság nem fogadta el Halász István védekezését, hogy újrafelhasználásra, műanyag granulátumok gyártására hozta be Németországból a hulladékot, mivel már a szállítások kezdetekor több hazai hulladékkezelő cég kijelentette, hogy a bálákban nem válogatott, hanem újrahasznosításra alkalmatlan háztartási szemét van. Halász István - akárcsak a per vádlottjainak többsége - fellebbezést jelentett be.

A több mint négyezer tonna kommunális szemétből a német fél eddig mintegy háromezer tonna hulladékot már visszaszállított, mintegy ezer tonna bála sorsa kérdéses. A Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség közlése szerint a maradék bálákat a nyár során egy hazai, hulladékhasznosításra is alkalmas cementgyárba fogják szállítani elégetésre - ennek költségeit az állam állja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.