A legöregebb Vénusz

A dél-németországi Hohle Fels Schelklingen-barlangban tavaly megtalált Vénusz-szobrocskáról kiderült, hogy az emberiség eddig ismert legrégibb emberábrázolása. Az apró műalkotás valószínűleg 40000, de legalább 35 000 éves.

A mamutcsontból kifaragott, a nőiséget túlzón hangsúlyozó szobor az első olyan alkotás, amely dimenzióban, figurálisan és nemcsak falra karcolva mutatja meg az embert. A bonyolultan kifaragott, fej nélküli szobor legalább 5000 évvel idősebb, mint az eddig előkerült legősibb társai. A szobor előkerülésével nyilvánvaló vált, hogy már az Európába legkorábban megérkezett őseinket is ugyanaz a gondolat foglalkoztatta, mint utódaikat: a termékenység - mondta el Nicholas J. Conard, a Tübingeni Egyetem kutatócsoportjának vezetője.

A mintegy 6 centiméter magas alak vállai szélesek. A mellek és a genitalia is feltűnően nagyméretű a test többi részéhez képest. Ezek a vonások a hasonló, később keletkezett Vénusz-szobrokhoz képest is hangsúlyosabban ábrázoltak, de tulajdonképpen már minden, a gravettikultúra 28-22 000 éves Vénusz-szobrait jellemző vonás megjelenik ezen az alkotáson is, vagyis a most előkerült úgynevezett Hohle Fels-Venus prototípusa a későbbieknek.

A hat darabban előkerült szobrocska rövidke kezein a kézfejeket aprólékosan ábrázolták. Az egyik kézfejen öt ujj, a másikon négy látható. A bal váll és kar sajnos nem került elő. A lábak rövidek és aszimmetrikusak, pontosan úgy, ahogy ez a későbbi Vénusz-szobrokon is megfigyelhető, akárcsak az, hogy nincs fej, a helyén egy lyukat képeztek ki, nyilvánvalóan, hogy felfüggesztve viseljék.

A szobor a barlang aurignaci lerakódásából (40000-28000 év) került elő. A közelében pattintott kövek és állatcsontok voltak. Ezek korát a C-14-es vizsgálat 31000-40000 évesre datálta. A szobor megdöntötte azt a feltevést, hogy az aurignaci kultúra embere csak erős és agresszív állatokat, esetleg sámánokat ábrázolt.

A szobrocskát a nagyközönség a Jégkori Művészet és Kultúra című kiállításon Stuttgartban tekintheti meg 2009. szeptember 18. és 2010. január 10. között.

Korát negyvenezer évre becsülik
Korát negyvenezer évre becsülik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.