Hamis a Nefertiti?

A Nefertiti egyiptomi királynét ábrázoló világhírű mellszobor, amelyet Berlinben őriznek, egyszerű hamisítvány. A felfedező-régész, Ludwig Borchardt megrendelésére készült 1912-ben - állítja Henri Stierlin svájci művészettörténész.

Ludwig Borchardt 1907 és 1914 között folytatott feltárásokat az egyiptomi Amarnában, Nefertiti és férje, Ehnaton fáraó fővárosában. Ekkor találta meg a mintegy 3400 éves mellszobrot, amelyet egy ideig kairói lakásában tartott, majd Berlinbe vitetett. Henri Stierlin svájci művészettörténész szerint valójában semmi sem így történt.

Borchardt számos leletet talált Nefertitivel kapcsolatban, például egy gyönyörű nyakékét is. Egyre inkább kirajzolódott neki a csodaszép nő képe. Szerette volna olyannak látni, amilyennek a képzeletében élt, ezért megkérte Gerardt Markst, alkossa meg a királyné portréját méghozzá úgy, hogy a nyakában viseli az általa megtalált ékszert. Stierlin szerint Borchardtnak ez lehetőség volt arra, hogy megállapítsa, a lelőhelyen előkerült színpigmentek több ezer év után is használhatók-e még.

Stierlin hangsúlyozza, a szobor eredetileg nem a csalás szándékával készült, ám 1912-ben egy német előkelőség látogatta meg a lelőhelyet, s megcsodálta az általa eredetinek vélt szobrot. Borchardt pedig - Stierlin szerint - nem akarta "kinevettetni" előkelő vendégét ostobasága miatt.

Stierlin gyanakvását először az keltette fel, hogy hiányzik a büszt bal szeme, és nyilvánvaló, hogy nem volt eredetileg sem. - Ez az ókori egyiptomiak nak elfogadhatatlan ábrázolás, ők úgy tartották, hogy képmásaik azonosak saját magukkal - mondja a kutató. Furcsa volt az is, hogy a szobor egyes részeit a XIX. században bevett szobrászati eljárások szerint dolgozták ki. Az arcot meg tipikusan a XX. század eleji szecesz-szió stílusában festették ki.

Stierlin elmondta, minél mélyebbre ásott a szobor múltjában, annál több furcsaságot talált. A legkorábbi tudományos beszámoló csak 1923-ban jelent meg, 11 évvel a felfedezés után. A korabeli régészeti felügyelők sem említik a felfedezést. Borchardt sem készített pontos feljegyzéseket a büsztről a felfedezés után

- Stierlin nem történész, hanem eszelős - reagált Zahi Hawass egyiptomi régészeti főfelügyelő. Szerinte a szobrot valóban nem ókori egyiptomi stílusban készítették, de ez jellemző az Amarna-korra. A szemet rongálók emelhették ki. Hawass úgy véli, valóban alaposan meg kellene vizsgálni a szobrot. Meg is teszik, mihelyt a németek visszaadják jogos tulajdonukat, amit 1924 óta követelnek vissza.

Nefertiti: Miért csináltatott volna magáról szobrot hibás szemmel?
Nefertiti: Miért csináltatott volna magáról szobrot hibás szemmel?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.