200 migránst csempészett Nyugatra a négyfős banda

Tizenegy alkalommal legalább kétszáz migránst csempészett át az országon az a négy bolgár embercsempész, akikkel szemben „a csempészett személy sanyargatása, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettének" megalapozott gyanúja miatt javasol vádemelést a Nemzeti Nyomozó iroda a Dabasi Járási Ügyészségnek.
Egy baleset okozta az embercsempészek vesztét. A bolgár rendszámú kisbusz tavaly augusztus 11-én délelőtt fél tízkor Újhartyán térségében lesodródott és átszakította az M5-ös autópálya szalagkorlátját, majd felborult. Kilenc afgán illegális bevándorló utazott a kisbusz speciálisan embercsempészésre kialakított, dupla ajtóval védett hátsó részében. Ketten meghaltak, heten súlyosan megsebesültek. A sofőr és a mellette ülő társa elmenekültek a helyszínről.
Police.hu

Hamar kiderült, hogy a két férfi egy bolgár embercsempész bűnszervezethez tartozott. Afganisztánból Iránon és Törökországon keresztül szállították az afgán migránsokat Bulgáriába, onnan Románián keresztül Magyarországra, majd tovább Nyugat-Európába. Egy útért a migránsok elmondása szerint 6000 és 16 000 euró közti összeget kellett fizetniük előre az embercsempészeknek.

Két kisbusszal dolgoztak. A baleset napján a másik jármű, amelyet a banda másik két tagja vezetett felváltva, sikeresen eljutott az ausztriai célállomásig, majd miután ott szélnek eresztették a migránsokat, az esti órákban visszatértek Magyarországra. Újhartyán közelében felvették a balesetet szenvedett buszból kimenekült társaikat, akik addig a környéken bujkáltak, és visszatértek Bulgáriába.

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a bolgár, a román és az osztrák nyomozókkal szoros együttműködésben kiderítették, hogy a két átalakított bolgár kisbusszal 2014 májusától az augusztus 11-i balesetig tizenegy alkalommal csempésztek embereket Magyarországon keresztül Nyugat-Európába.

A magyar hatóságoktól kapott információk alapján Bulgáriában azonosították és őrizetbe vették az embercsempész bűnszervezet három tagját, majd kiadták őket Magyarországnak. Negyedik társuk, a 46 éves Kolyo Georgiev Kovev ellen nemzetközi és európai elfogató parancsot adtak ki.

Police.hu

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.