1923: Hitler befuccsolt sörpuccsa

Adolf Hitler első hatalomátvételi kísérletének hátterét ismerhetjük meg a történelmi dokumentumfilmeket kronológiai sorrendben bemutató újabb epizódból. 1923-ban járunk.

Petőfi Sándor születésének 100. évfordulója: ünnepségek ország szerte. Budapesten kétezer pék sztrájkba lép. Pécsett 50 centi hó esik. A Fából faragott királyfi címlapján nem tüntetik föl a librettista Balázs Béla nevét. Az ok a 19-es kommünben való részvétel. Móriczot a "hivatalos" szervek nemzetietlennek és hazafiatlannak bélyegzik. A nemzet első színházában "nincs helye", mondják a kor ítészei.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Botrány az MTK-FTC meccsen. A fradista Takács kiüti az MTK-s Opatát. A bíró kiállítja, majd visszahívja. Az MTK 0:1-ről 2:1-re fordít. A Hungária körúti meccs véres verekedéssé fajul.

November 9-e: kultusznap a "barna" mozgalomban. Hitler először próbálkozik a hatalom átvételével.

Nyolcadikán este kezdődik, a Bürger Brau Pincében. Ünneplés díszes kormányvendégekkel. Fél kilenckor Hitler megrohanja híveivel a gyülekezetet. Leváltja a bajor kormányt, követeli Berlin elfoglalását. De Berlin ekkor még nem hátrál meg: rendkívüli állapotot hirdetnek.

9-én reggel feltűnik Rőhm és Heinrich Himmler. A baloldaliakat és a zsidókat védőőrizetbe veszik. Ludendorff Hitler oldalán menetel a városban. Az SA fölfegyverezve kezd masírozni. A Feldherr csarnoknál kerül sor a náci puccsisták és a rendőrség összetűzésére. Az államhatalom - ekkor még - Hitler ellen fordul.

Négy rendőr és 14 puccsista veszti életét. Hitler könnyű sérüléssel megússza. Elmenekül, s öbngyilkossággal fenyegetőzik. Két nap múlva fogja el a rendőrség.

Három hónap múlva az ellene felhozott vád: hazaárulás. Öt év várbörtönre ítélik: ez a verdikt.

Landsbergben Rudolf Hessnek a cellában diktálja politikai gúnyiratát, a Mein Kampf-ot (Harcom). Az "ostoba" bíróságnak hála, kilenc hónap múlva már szabadlábon van.

1933-ban Adolf Hitlernek sikerül az, ami 23-ban komédiába torkollt. Egykori csúfos kudarcát diadalmas győzelemként tünteti föl. Sokba kerül ez a világnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.