18 hónapot kapott a sztárok meztelen képeit ellopó hecker

Maguk a sztárok adták ki az adataikat a csalónak, aki a Google-től vagy az Apple-től érkező rendszerüzenetnek álcázott emailben kérte el a felhasználónevüket és jelszavukat.

Ryan Collins több híres nő felhasználói fiókjába is bejutott és számos magánjellegű adatot lopott el, többek közt a sztárok meztelen képeit és videóit - számolt be a Daily Mail.

A Los Angeles-i ügyészség kedden jelentette be, hogy a lancasteri Ryan Collins bűnösnek vallotta magát védett számítógépekhez történő jogosulatlan hozzáférés és onnan történő információszerzés bűntettében.

A 36 éves férfit a hírességek meztelen képeinek kiszivárogtatásával kapcsolatos nyomozásban tartóztatták le. Az ügyben többek közt Jennifer Lawrence, Rihanna vagy Winona Ryder aktképei is nyilvánosságra kerültek. Összesen több mint 100 Google és Apple fiókot törtek fel a hackerek.

Collinsnak az ügyészek szerint magához a kiszivárogtatáshoz nincs köze. A férfit akár 5 évnyi szabadságvesztésre is ítélhetik, az ügyészség azonban 18 hónapnyi börtönt javasol majd.

"Manapság az emberek fontos adatokat tárolnak az online fiókjaikban és az elektronikus eszközeiken" - magyarázta Eileen M. Decker amerikai államügyész. "Az ezekhez való jogosulatlan hozzáférés bűncselekmény. Az ügyészség elkötelezett, hogy megvédje ezeket az érzékeny és személyes adatokat a rosszindulatú támadásoktól."

Collins 2012 novembere és 2014. szeptembere között jutott hozzá az adatokhoz. A férfi legalább 50 iCloud- és 72 Gmail-fiókhoz fért hozzá, amelyek többsége híres nőkhöz tartozott. A Google-től vagy az Apple-től érkező rendszerüzenetnek álcázott emailben kérte el a felhasználónevüket és jelszavukat. Aki válaszolt ezekre a felhívásokra, annak néhány esetben az iCloud-felhőben tárolt összes adatát letöltötte.

"Azzal, hogy az áldozatai életéről intim részletekhez jutott hozzá törvénytelen módon, Collins megsértette a magánélethez való jogukat. Emellett sokuknak meg kell birkózniuk a zavarral, stresszel és a bizonytalanság érzésével" - jelentette ki David Bowdich, az FBI munkatársa. 

"A hírességek és a hétköznapi emberek egyaránt szenvednek ennek a bűncselekménynek a következményeitől. Nyomatékosan javasoljuk, hogy azok, akik internet-hozzáféréssel rendelkező eszközöket használnak, erősítsék meg a jelszavukat és álljanak szkeptikusan a személyes adataikat firtató emailekhez."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.