16 év után bukkantak a hegymászók holttestére

A két amerikai hegymászó, Alex Lowe és David Bridges testére egy gleccseren találtak rá a Himalájában, 16 évvel azután, hogy egy lavina elsodorta a két férfit. 

A világhírű hegymászó, Alex Lowe 1999 októberében érte el a Sisapangma 8013 méteres csúcsát operatőrével, David Bridgesszel. Ezt követően azonban elsodorta őket egy óriási hógörgeteg – írta a BBC.

A két, jégbe fagyott holttestre múlt héten találtak rá. Lowe özvegye, Jennifer Lowe-Anker és három fiuk a helyszínre utaznak, hogy „végső nyugalomra helyezzék Alexet”.

A 40 éves Lowe-t generációja egyik legjobb mászójának tartották, és jól ismert volt a hegymászók között arról, hogy sokakat mentett meg. A 29 éves Bridgesszel barátok és sporttársak voltak. Együtt indultak el a Sisapangma, a világ 14. legmagasabb hegyének megmászására.

Egy lavina sodorta el a hegymászókat (képünk illusztráció)
Reuters

A holttestek felfedezését pénteken jelentette be Lowe özvegye, aki egy, a néhai férje emlékének szentelt jótékonysági alapítványt vezet a jelenlegi férjével, Conrad Ankerrel.

Anker is a hegyen volt a lavina idején, azonban kisebb sérülésekkel megúszta a szerencsétlenséget. Több hegymászóval együtt napokig keresték még a két eltűnt férfit.

Anker 2001-ben vette feleségül Alex Lowe özvegyét és adoptálta három fiukat. A pár épp Nepálban tartózkodott, amikor David Goettler és Ueli Steck felhívták őket a hírrel, hogy találtak két testet, „amelyek még jégbe vannak zárva, de már elkezdtek leszakadni a gleccserről”.

Anker kijelentette, hogy a ruhák és a felszerelések leírása alapján nincs kétség, hogy Lowe-t és Bridgest találták meg. Az Outside magazinnak nyilatkozva azt is hozzátette, hogy illő, hogy hegymászók találtak rájuk. „Nem egy jakpásztor vagy egy turista, hanem David és Ueli, akiket ugyanolyan anyagból gyúrtak, mint Alexet és engem.”

Anker szerint a holttestek megtalálásával „végre lezárhatjuk magunkban a történteket, és az egész család megnyugvást találhat”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.