150 sztársportoló doppingolásával vádolnak egy brit orvost

Mark Bonar tagadja, hogy tiltott teljesítményfokozó szereket adott volna többek közt a Premier League focistáinak vagy a Tour de France kerékpárosainak. 

Az orvos ténykedéseiről a Sunday Times című brit lap írt egy sportolótól kapott értesülés alapján, aki maga is érintett volt a doppingügyben. Az illető egy, az orvos által felírt, tiltott szer hatására élete legjobb eredményét nyújtotta egy versenyen, amit azonban két év eltiltás követett, mivel megtalálták a szervezetében a teljesítményfokozót.

Ezt követően a lap riporterei  - inkognitóban - találkoztak is Bonarral. Egy szállodai étteremben folytatott beszélgetést, amelyben az orvos elismeri, hogy tiltott teljesítményfokozókkal kezelt atlétákat, rejtett kamerával filmre is vettek. A lap szerint az orvos ügyfelei között vannak Premier League-focisták, bokszolók, kerékpárosok, teniszezők, testépítők és krikettjátékosok is.

A brit doktort összesen 150 sportoló doppingolásával vádolják. A férfi Twitteren tagadta a vádakat. "A Sunday Times vádjai hamisak és nagyon félrevezetőek. Soha nem álltam kapcsolatban egyetlen elsőosztályú futballklubbal vagy játékossal sem" - jelentette ki.

Tovább bonyolítja az ügyet, hogy Bonar jelenleg el van tiltva hivatása gyakorlásától Nagy-Britanniában. Az angol orvosi kamara szerint jelenleg nincs engedélye. A szervezet nyilatkozata szerint "minden olyan doktor, aki engedély nélkül végzi az orvos kiváltságos feladatait, súlyosan megsérti a szabályainkat és bűncselekményt követ el." 

John Whittingdale kulturális és sportminiszter megköszönte az újságnak, hogy rávilágított a problémára.

Az eset kapcsán a doppingügyeket vizsgáló brit szervezet, a UKAD részvétele és hozzáállása kapcsán is felmerültek kérdések. Az UKAD is vizsgálatot kezdeményezett Boner ügyében, miután 2014 áprilisában és májusában egy sportolóval több beszélgetést is folytattak.

Ugyanaz a sportoló, aki a Sunday Timest megkereste a történettel, az UKAD-nak is beszélt az ügyről abban a reményben, hogy csökkentik kétéves eltiltása időtartamát. A szervezet azonban arról számolt be, hogy nem talált más forrást, amely alátámasztaná az illető állításait, és semmi nem utal arra, hogy a doktor bűncselekményt követett el. Azonban mindenkit arra biztatott, akinek tudomására jut valamilyen információ a doppingolással kapcsolatban, hogy keresse meg őket. UKAD a Sunday Times-ot is megkereste, hogy információkat kérjen. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.