14 év fegyház a gyerekgyilkos apának

Első fokon 14 év fegyházbüntetésre ítélték azt a férfit, aki két éve rágyújtotta önmagára és három gyermekére bérelt lakásukat Tolcsván. A lángok elől a két nagyobb - az akkor 8 és 10 éves - gyerek kimenekült a házból, az 5 éves kislány meghalt.

A Borsod Megyei Bíróságon zajlott keddi tárgyaláson B. Zsolt az ügyészi perbeszéd után rosszul lett, ezért szünetet kellett tartani. A férfi Tolcsván egy bérelt ingatlanban lakott három kiskorú gyermekével. A cselekmény időpontjában a három gyerek - a fiú és a két lány - is a házban volt. A vádlott felesége, a gyerekek anyja 2005-ben meghalt. 2007-ben a legnagyobb - negyedik - gyerek, az akkor 14 éves fiú egy bányatóba fulladt. A férfi az után labilis idegállapotba került és jelentős mértékben italozni kezdett. Gyerekei nevelését elhanyagolta, őket gyakorlatilag a rokonok látták el.

A vád szerint két évvel ezelőtt, január 10-én a férfi nagy mennyiségű alkoholt fogyasztott. A gyerekek - akik rokonoknál vacsoráztak - hazamentek a lakásukba és lefekvéshez készülődtek. Apjuk este 10 óra körül ért haza, ittassága folytán dühöngeni, ordítozni kezdett, majd a lakásban található bútorokat felborítgatta. A szobában, ahol a gyerekek voltak, felborította a dobkályhát is, amelyben égett a tűz, majd abba ruhaneműket gyömöszölt. Elhatározta, hogy megöli magát és gyermekeit. Közölte velük: "megyünk anyátok után".

A megrettent gyerekek egy takaró alá bújtak. A szobában ekkor már terjengett a füst és a ruhaneműk is lángra kaptak. A férfi magához szorította legkisebb lányát, aki még nem töltötte be a 6. életévét. Az akkor 10 éves fiú megpróbálta apja karjaiból kiszabadítani testvérét, miután ez nem sikerült, a könyökével kitörte a szoba ablakát és azon a két nagyobb gyerek kimászott az udvarra. A menekülni akaró kislányt apja nem engedte kimászni. A nagyobb gyerekek a szomszédokhoz rohantak segítséget kérni, ahonnan értesítették a tűzoltókat.

A szobában lévő nagy füst miatt a vádlott egy idő után szintén elhagyta a házat. A kislány próbált kimászni az ablakon, de nem sikerült neki, mivel azt nem érte fel. A vádlott magára hagyta a gyermeket. A szomszédok időközben megkezdték a ház oltását, de a bentrekedt kislányt a tűz tovaterjedése miatt nem tudták kimenteni. A gyermek füstmérgezés következtében meghalt, teste a tűzben teljesen elszenesedett.

Az eljárás során a férfi azt vallotta, hogy nem emlékszik a cselekményre. A gyerekek a nyomozási bíró előtt tett vallomásukban, illetve a helyszínen a rendőröknek és a tűzoltóknak mondták el a történteket.

Szabó József, a megyei bíróság szóvivője közölte, a bíróság a 41 éves férfit 14 év fegyházbüntetésre ítélte különös kegyetlenséggel, több emberen, 14 év alatti sértett sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, illetve rongálás bűntette miatt. Az ítélet nem jogerős. A vád súlyosbításért, a vádlott és védője felmentéséért, illetve enyhítésért fellebbezett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.