1200 kilométer kerékpárút van már Bécsben

Idén is növekszik a kerékpárutak és kerékpárkölcsönzők száma az osztrák fővárosban.

Az új kerékpárút közvetlen a Wienfluss folyó mentén épül, kiegészítve a „Wiental-Highway"-t, azaz a Wien folyócska völgyében levő bicikliutak, ami ezáltal a város határától egészen a központig vezet. A 3,5 kilométer hosszú és 4 méter széles új kerékpárutat a gyalogosok es kerékpárosok közösen fogják használni, amely a Wien folyócska bal partján épül. A projekt költségei elérik az 5,3 millió eurót - írja a Compress.

Bécsben jelenleg 1.200 kilométer kerékpárút van, minden városrészt behálózva a Duna-szigettől a Ring-en át az egészen kis mellékutcákig. Ezt a hálózatot napról napra bővítik, idén harminc projektet terveznek. Gyakorlatilag minden nagyobb útátépítésnél gondolnak kerékpárutakra is. Ahol csak lehet, szétválasztják az autós- és biciklisávokat, hogy ezáltal is csökkentsék a balesetveszélyt.

A Citybike is készül a kerékpárszezonra. Alig egy pár hete nyitottak egy újabb kölcsönzőhelyet a Praterstern-nél. Hamarosan egy újabb telephelyet létesítenek a Milleniumstower-nál. „Idén körülbelül 15 további állomást hozunk létre. A hangsúly egyelőre a nyugati kerületeken van" mondta Hans-Erich Dechant a Citybike Bécstől.

Ulli Sima bécsi környezetvédelmi városi tanácsnok szerint a bécsi kerékpárút kiépítése fontos hozzájárulás Bécs klímájának védelmében: „A KliP2 klímavédelmi program előírja, hogy Bécsben fejenként az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 2020-ra az 1990-es évhez viszonyítva 21 százalékkal csökkenteni kell. A kerékpárral való közlekedés növelése sok más eljárás mellett a program fontos része."

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.