Nézze meg a két Korea hajtörténelmét másfél percben!

Két napja osztotta meg a nagysikerű 100 Years of Beauty sorozatának legújabb és máris nagyon népszerű klipjét a frizuratörténelmet feldolgozó Cut Video YouTube csatorna.

A frizuratörténelmi epizódokat feldolgozó csatorna ezúttal a két Koreát vette elő. A videó érdekessége, hogy az ország kettészakadásától (1945-tól) kezdve párhuzamosan mutatja Észak- és Dél-Koreát.

Az erős piacgazdasággal rendelkező Dél-Korea frizuradivatja az elmúlt évtizedekben a nyugati trendeket követte, míg az észak-koreai diktatúrában élő nőknek be kellett érnie az államilag jóváhagyott, visszafogott hajviseletekkel.

Hasonlóan sokat elárul az elmúlt 100 év társadalmi fordulatairól az a videójuk, mely az iráni nők frizura és kendőviselési szokásait mutatja be, illetve az az összeállítás, mely a fekete és fehér nők hajviselési szokásait veti össze az Egyesült Államokban.

A frizura-összeállításokhoz az alkotók korabeli plakátokból, magazinfotókból vagy az adott korszak ikonjának számító hírességek hajviseletéből inspirálódnak. A modellek bizonyos esetekben (ez az USA videóban a legszembetűnőbb) még a mintául szolgáló személy mozdulatait, arckifejezéseit is leutánozza.

Az első 100 Years of Beauty videót tavaly novemberben publikálták, és mivel a fősodorbeli média is ráharapott, mára több mint 21 millióan látták. Azonban az Egyesült Államok frizuradivatja kapcsán többen megjegyezték, hogy az ország etnikailag eléggé színes, és nem csak a fehéreknek voltak meg a maguk korszakai. Erre válaszul készült el az afroamerikai modellel bemutatott változat, majd az Észak-Amerikát elhagyva jött előbb az iráni, majd koreai verzió, s ezekhez plusz egy-egy anyag arról, hogy honnan szerezték a fodrászok és sminkesek az inspirációt.

A kommentelők közben már követelik a férfifrizurák bemutatását is, tehát számíthatunk a folytatásra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.