Szerdán szólalhat meg Csányi

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója tíz napja van külföldön, kedd éjjel jön haza – tudta meg a Nol. Vagyis: előre programozott eladásokról lehetett szó.

Csányi Sándor az elmúlt tíz napban külföldön, normál kommunikációs eszközökkel (mobiltelefon, e-mail) nem elérhető helyen tartózkodott, és jelenleg is ott van. Az OTP elnök-vezérigazgatója kedden éjjel érkezik Magyarországra, így szerdán szólalhat meg legelőbb – tudta meg a Népszabadság a bankvezérhez közel álló forrásból.

Információnk értelmében tehát az OTP elnöke már július 12-én-13-án elutazhatott, vagyis vélhetően korábban döntött részvényei értékesítéséről, mint ahogy a kormány előállt az újabb ötlettel a devizahitelesek ismételt megmentésére. Az utazás híre cáfolni látszik a MNO értesülését is, amely szerint Csányi megromlott egészségi állapotban volna, és emiatt a visszavonulását fontolgatná.

Az OTP körül forrong a levegő, mióta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter múlt kedden, július 16-án este beszélt a Hír Televíziónak a devizahiteleseket mentő újabb kormányzati tervről. E szerint jogszabállyal módosítanák utólag a devizahitelek feltételeit arra hivatkozva, hogy a körülmények váratlan, előre nem látható változása (a forint árfolyamának jelentős gyengülése) miatt vált lehetetlenné a szerződések teljesítése.

A kormány csak ezen a héten tárgyal a javaslatról, több részlet ismeretlen, ám a bejelentést követően, múlt szerdán a tőzsdén már számolgatni kezdtek, az új terv mennyit vihet el a bankok, és különösen az OTP nyereségéből. A legnagyobb hazai bank árfolyama Navracsics bejelentését követően egy százalékot esett – a befektetők bíztak abban, hogy a kormány nem a pénzintézetek számára legrosszabb variációt fogadja el. (Ez utóbbi szerint a hiteleket a felvételkori árfolyamon lehet törleszteni, az ebből adódó ezermilliárdos terhet pedig a bankszektor viselné – ennek húsz százaléka sújtaná az OTP-t. Miután azonban a kabinet tagjai is arról nyilatkoztak, hogy a terheket meg kell osztani a kormány, az ügyfelek és a bankok között, ráadásul elképzelhető, hogy csak a törleszteni képtelen adósokat segítenék, így a veszteség ennél jóval kisebb lehet.)

Csütörtökön azonban Csányi Sándor és az érdekeltségeit kezelő társaság összesen 7,8 milliárd forintnyi részvényt értékesített, és vélhetően az eladói nyomás miatt újabb 5 százalékot veszített a bankpapír az értékéből. Másnap – múlt pénteken – viszont az elnök-vezérigazgató tranzakciójának híre okozott pánikot, és az OTP értéke néhány óra alatt 15 százalékot zuhant (majd a nap végére visszakapaszkodott 6 százaléknyit).

Noha az már korábban kiderült: Csányi az agrárvállalkozásainak fejlesztésére fordít (többek közt egy gigavágóhidat építene fel), ezt a befektetők nem igazán fogadták kitörő lelkesedéssel. Csányi és társasága korábban egy százalékot birtokolt a bankpapírokból. Ám a csütörtöki után pénteken is eladott, és így 0,18 százalékra csökkent a részesedése: neki összesen 10 ezer darab részvénye maradt, portfóliókezelő társaságának, a Bonitásnak 500 ezer darab. Csányi és társasága csütörtökön és pénteken összesen 10,6 milliárd forintra tett szert a bankpapír eladásából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.