Simicska-közelben marad az állami áramhálózat

A minapi közgyűlést követően is megmaradt a központi áramhálózatot irányító állami Mavir igazgatósági elnöki székében a Simicska Lajoshoz közel állónak tartott Töröcskei István.

11,2 milliárdos adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet az állami MVM 99 százalékos tulajdonában lévő Mavir - derült ki a hazai központi villamosenergia-hálózatot birtokló és vezérlő társaság nemrég tartott évzáró közgyűlésén. Ebből a tulajdonos, azaz az állami MVM 9,2 milliárd forint osztalékot vett fel. Így a cégnél kétmilliárd forint nyereség maradt. Az árbevétel 134 milliárd forint volt, a cégértéket tükröző mérlegfőösszeg pedig 466 milliárd forinttal zárt. A társaság legfontosabb feladata továbbra is a magyar villamosenergia-rendszer biztonságos üzemeltetése - közölte a társaság.

Közgyűlési tájékoztatásuk nem utal semminemű változásra a vezetőségben és a honlapjukon közölt lista sem módosult. Az MVM lapunk megkeresésére meg is erősítette: "a Mavir Zrt. 2015. május 5-i éves rendes közgyűlése nem hozott döntést személyi változásról a társaság vezető testületeiben". Itt tehát a jelek szerint nem érvényesül a kormányfővel összekülönbözött Simicska Lajos nagyvállalkozóhoz köthetők állami posztokról való leváltási folyamata. Ennek megfelelően továbbra is a Mavir igazgatósági elnöke Töröcskei István, igazgatósági tagja pedig például Stumpf János, Stumpf István egykori kancelláriaminiszter jogász testvére. Mindketten a 2010-es Fidesz-győzelem idején kerültek az MVM-leányvállalat irányító testületébe, sokak szerint azért, mert az MVM akkor kinevezett csúcsvezetőihez hasonlóan Simicska Lajoshoz és Nyerges Zsolthoz közel állóként tartották őket számon. Töröcskei István az elmúlt évek során az Államadósság-kezelőt is irányította, de neve mostanság elsősorban bedőlő vállalkozásai, így például az állammal együtt birtokolt Széchenyi Bank csődje kapcsán merül fel. Stumpf János neve pedig megjelent a 90-es évek végi, Simicskáékhoz és a Fideszhez kötődő, Kaya Ibrahim és Josip Tot nevével fémjelzett cégfantomizálás-gyanús ügyekben is.

Az MVM élére szintén 2010-ben, a Nyerges Zsolt alapította és Simicska Közgépéhez kerülő E.OS-tól leigazolt Baji Csaba elnök-vezérigazgatói posztja azonban egyre stabilabb. Mint már beszámoltunk róla, miután nemrég Horváth Péter MVM-vezérigazgató az Első Nemzeti Közműszolgáltató (Enksz) élére került, még a posztot is törölték az alapszabályból. Igaz, Horváth Péter az MVM igazgatósági tagja maradt. Forrásaink ennek kapcsán arra is felhívják a figyelmet, hogy az elmúlt évek során az MVM vezetőségéből kikopott a vezérigazgató-helyettesi tisztség, és a területeket immáron igazgatók felügyelik. A MVM vezetőségében is nagy a mozgás. Harmati György a stratégia helyett immár a nemzetközi kapcsolatokat építi. Helyére Tokai Magdolna került stratégiai és üzletfejlesztési igazgatóként. Tokai Magdolna szakmai pályafutását az iparág fő tanácsadójának tartott Boston Consultingnál kezdte, utána a Molnál tevékenykedett különböző posztokon, például vezérigazgatóként irányította a Mol Tifon nevű horvát leánycégét. 2011 óta az MVM üzletfejlesztési osztályvezetője. Az MVM-től szintén az Enksz-hez igazolt az MVM-reklámkeret jelentős részét Simicska médiumaihoz juttató, PR-Oscar-díjas Felkai György kommunikációs vezető, illetve Bánfi László jogi igazgató helyét pedig Cseh Tamás vette át megbízottként. Bánfi László 2013-ig a törzskari vezérigazgató-helyettesi posztot töltötte be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.