Seszták már majdnem elismeri a kémény-rezsiemelést

Eddig összesen kilenc önkormányzat jelzett kéményseprési díjemelést a fogyasztóvédelmi hatóságoknál - közölte a szocialisták parlamenti kérdésére válaszul a nemzeti fejlesztési tárca. Ezzel már majdhogynem elismerték a januári rezsiemelést, miközben a valóság eme szeletét beismerni Fidesz-kormány-vonalon láthatólag szigorúan tilos.

Kilenc önkormányzat jelentett be kéményseprés-díjemelési szándékot - közölte a szocialista Harangozó Tamás kérdésére Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. (A nevében eljáró "olvashatatlan aláírás" minden eshetőség szerin a területtel hagyományosan foglalkozó Fónagy János parlamenti államtitkáré.) Az ez évi díjak véleményezésére a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz tíz, a fogyasztóvédelmi feladatkörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalokhoz, illetve ezek jogelődszerveihez országosan 32 önkormányzati megkeresés érkezett - írják. A szabályok szerint a díjmódosítási kezdeményezést véleményeztetni kell a fogyasztóvédelmi hatósággal, ám ezt az iránymutatást a helyhatóságnak nem kötelező betartania - hívja fel a figyelmet a miniszter nevében az államtitkár.

Mivel a levél nem tartalmazza, hogy akkor végül is nőttek-e a díjak-avagy sem, a szaktárca minden jel szerint továbbra sem hajlandó akár tudomást venni, akár nyilatkozatot tenni az év elején számos önkormányzatnál megnövelt kéményseprési díjakról, azaz rezsiemelésről. Fónagy János júliusi sajtótájékoztatóján vonatkozó kérdésünk elől akképp tért ki, hogy a szaktárcának nincs rálátása az önkormányzati hatáskörbe tartozó tarifadöntésekre. (A parlamenti irat tanúsága szerint ugyanakkor mégis van némi.)

Lapunk januári beszámolója szerint másfél évvel a 2013. közepi kéményseprés-rezsicsökkentés után, januári hatállyal a megyeszékhelyek és vonzáskörzetük túlnyomó többségében emelkedtek a lakossági kéményseprési díjak. Közéjük tartozott például Budapest, Debrecen, Szeged, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár, Szombathely, Sopron, Veszprém vagy Hódmezővásárhely. A fővárosban például 28 százalékkal nőttek a lakosság kéményseprési terhei.

A helyhatóságoknak mozgásteret az a Németh Szilárd fideszes rezsibiztos fogalmazta szabály adott, amely szerint díjaik nem nőhetnek a 2012 végi-2013 közepi szint fölé. Ugyanakkor egy másik szabály 2013. közepével megfelezte a kéményellenőrzésért kérhető díjakat. Németh Szilárd a rezsicsökkentésről szóló ünnepélyes beszámolóin rendre ez utóbbira emlékezteti hallgatóságát, elfeledve, hogy egyszersmind érvényes az általa jegyzett, az elkérhető díjakat a korábbiak 90 százalékában maximáló szabály is.

Azok az önkormányzatok tehát, amelyek 2013 közepén, eleget téve az előírásoknak, megfelezték az elkérhető díjakat, most emeltek, kihasználva az 50 és a 90 százalék közötti rést. Mi több: mivel a díjemeléseket többletfeladatokkal magyarázzák (ilyenekre kétségkívül kötelezte a kéményseprőket a rendelet), szerintük ez nem is kéményseprési díjemelés, hanem csak új tevékenységeket számláznak le. Piaci információink szerint egyes körzetekben így már a 90 százalékos plafont se tartják be.

Ama korábbi sajtókacsákat, miszerint a Belügyminisztérium vizsgálná az emelések ügyét, a tárca lapunk megkeresésére cáfolta.

Németh Szilárd talán még a szaktárcáknál is kevésbé hajlandó tudomásul venni a valóságot. Egy júniusi rezsitájékoztatóján lapunkkal azt közölte: nem tud olyan esetről, hogy emelkedtek volna a díjak, ha ezt megosztjuk vele, szívesen "utánajárat" a történetnek. (A díjemelésekről nyilvános önkormányzati rendeletek szólnak.)

A téma kapcsán viszont felhívta a figyelmünket arra, hogy január 1-vel már a katasztrófavédelem végzi és ingyen a lakossági kéményseprést. Ennek kapcsán viszont egy hónapra rá Fónagy János már úgy fogalmazott lapunknak: noha az erről szóló törvénytervezet valóban a parlament asztalán fekszik, létezik olyan elképzelés is, hogy januártól néhány, területileg illetékes állami vállalat végezné el a feladatokat, és a kabinet még nem döntött a különböző elképzelések között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.