Orbán szerint az unortodoxiára szavazott az ország

Orbán megköszönte a Parragh László vezette kamara elvhjű támogatását, több tízmilliárdos programot, valamint egy nemzetközi szakmai verseny támogatását is ígérte.

Az emberek igent mondtak az új gazdaságpolitikára – Orbán Viktor szerint erről is szól a választási eredmény. A VII. Szakma Sztár Fesztiválon, a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjének záróünnepségén a miniszterelnök arról beszélt, hogy a cél egy munkaalapú, nem pedig "spekulációalapú" gazdaság felépítése. Részletes programot azonban nem hirdetett, s nem beszélt tízpontos programjának megvalósításáról sem.

Pedig a miniszterelnök épp a rendezvényeket szervező Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén beszélt - még a választások előtt - a főbb elemekről, a vállalkozói rezsicsökkentséről, a külgazdasági kapcsolatok építésének folytatásáról, a legalább 50 százalékban magyar tulajdonú bankszektorról, és a birtokszerkezet átalakításáról, az innovációs központok építéséről és a munkát terhelő adók csökkentéséről. A program-hirdetésnek is beillő előadást a kamara még a választások előtt szét is küldte a vállalkozóknak, tájékoztatásul. 

Most Orbánazt jelentette be, hogy  megállapodást készülnek kötni a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK), hogy a 2014-2020-as fejlesztési időszakban több tízmilliárd forintot fordítsanak a szakképzési rendszer fejlesztésére. A kormányfő megköszönte az MKIK-nak, hogy az elmúlt években a kormány "elvszerű és elkötelezett" segítője volt a munkaalapú gazdaság megteremtésében, a kétkezi munka becsületének helyreállításában és a szakképzési rendszer megújításában.

Szerinte a kabinet helyes utat választott a duális szakképzési rendszerrel, de "az igazán jó hír, hogy ez az út, ez a politika, a jövő útja biztonságban van (...), legalább négy évig ezen az úton mehetünk tovább". Magyarország - amely nem fél saját kezébe venni a sorsát, és van bátorsága küzdeni az érdekeiért - nagy jövő előtt áll - jelentette ki.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a szakképzési rendszer adja az alapját a munkára épülő gazdaságpolitikának. Célként fogalmazta meg, hogy a szakiskolák ne a munkanélküliek, hanem a munkából élők számát gyarapítsák, a tanulók olyan mesterségeket tanuljanak, amelyekkel az iskola elvégzése után valóban elhelyezkedhetnek szakmájukban. Ahhoz, hogy Magyarország legyen Európa egyik termelési központja - folytatta Orbán Viktor -, magasan képzett szakembergárdára van szükség: "a magyar szakemberek ma az ország legfontosabb versenyelőnyét jelentik".

Hozzátette, reméli, hogy Magyarország hamarosan egy nemzetközi szakmai versenynek is otthont adhat majd. Az ehhez szükséges támogatást a kormány biztosítja - közölte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.