Orbán szépíti az adósságszámot

Orbán szerint az év végére csökken az adósság, és a sikert az Európai Unió is igazolja. Valójában épp ezt nem.

Ha az év lefut, az adósság jobban fog állni a mostaninál – jelentette ki Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitó című gazdaságpolitikai fórumán. Ezzel célzott arra a számításra, hogy jelenleg az államadósság a négy évvel ezelőtti szinten áll, vagyis hogy a Matolcsy György hirdette szabadságharc elbukott. 

Reviczky Zsolt / Népszabadság

A miniszterelnök szerint azzal ugyan valóban nőtt most az állam adóssága, hogy kedden Magyarország 3 milliárd dollár kötvényt bocsátott ki, ám ezt a hitelt Varga Mihály azért vette fel, hogy a lejáró kölcsönöket kifizesse. Így az év végére csökkenni fog az államadósság.

A kormányfő szerint a magyar gazdaság eredményei vitathatatlanok, hiszen csökkent az áramár, az infláció, beindult a növekedés, emelkedik a munkahelyek száma, alacsony a hiány. Ezen eredmények között említette meg a mérséklődő államadósságot, és magyarázta a szabadságharc ellenére emelkedő mutatót az éves lefutással. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az Európai Unió is elismeri az eredményeket, hiszen 2014-15-ös előrejelzésében leírta ezen tényeket. Ezenkívül megerősítette, hogy Magyarországon már nincsenek makrogazdasági egyensúlytalanságok, bár még figyelni kell. 

Utóbbi annyit jelent, hogy a hiányt a GDP 3 százaléka alá tették, ám az tény, hogy az Eu gazdasági prognózisa szinte minden dologban kedvez a kormányzatnak. Egyetlen dologban nem. szerintük ugyanis az idén 1,3 százalékponttal növekedni fog az államadósság. Ez a jelenlegi jogszabályok szerint megszorítási kényszert jelent a következő kormány számára – a kabinet a hírek szerint készül is erre.

Orbán azonban - érthető módon - inkább arról beszélt, hogy hosszú távon új iparosításra van szükség, szerinte Magyarországnak kell lennie a leginkább iparosodott államnak az Európai Unióban, ami annyit jelent, hogy nálunk kell a legmagasabb arányúnak lennie a GDP termelésében az iparnak (másutt a fejlettséget inkább a szolgáltatások magasabb arányú hozzájárulásával mérik, de ez régebbi iskola). A kormányfő tíz pontban sorolta fel az új szerkezetűmagyar gazdaság jellemzőit - az iparosítás mellett volt még szó a teljes foglalkoztatottság eléréséről, az olcsóbb energiaárakról, a belülről finanszírozott államosításról, a külgazdasági kapcsolatok építésének folytatásáról, a legalább 50 százalékban magyar tulajdonú bankszektorról, a birtokszerkezet átalakításáról is. Orbán szerint ezen kívül innovációs központokat kell kiépíteni, tovább kell csökkenteni a munkát terhelő adókat, és képviselni kell a demográfiai szemléletet a gazdasági döntésekben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.