Németh Szilárd emelésnek érti a rezsicsökkentést

Mai sajtótájékoztatóján a rezsicsökkentés hatásairól kértük ki Németh Szilárd fideszes rezsibiztos véleményét, aki erre válaszul leszögezte, nem emelésről, hanem csökkentésről van szó, kérdéseinkre pedig nem válaszolt.

"Elnézést kérek a késésért, bizottsági ülésről jöttem és kicsit elhúzódott, már azt hittem, hogy az újságíró úr is onnan jött, mert a szocialisták is hasonló kérdéseket tettek fel, illetve hasonlóan nem gondolták, hogy hol vagyunk. Tehát még egyszer, nem emelkedésről van szó, hanem csökkentésről. (...) Tehát nem áremelkedésről van szó, hanem árcsökkentésről. Talán azért gondolták a szocialisták is, hogy valami hasonlót mondanak nekem a bizottsági ülésen, mert ebbe a mátrixba szoktak bele az elmúlt nem tudom hány tíz évben" - fogalmazott a rezsicsökkentésről feltett kérdésünkre Németh Szilárd fideszes rezsibiztos, miután 25 perc késéssel megérkezett a vele és Rogán Antal frakcióvezetővel meghirdetett rezsi-sajtótájékoztatóra.

A tudósítónk által feltett kérdés egyértelműen a rezsicsökkentés körülményeire irányult. A kérdés során kétszer hangzott el a Fidesz-kommunikáció által előszeretettel használt rezsicsökkentés, illetve ennek szinonimájaként a csökkentés szó; a kormányzat rezsiügyi lépései kapcsán lakossági árnövelésre - természetesen - még csak nem is utaltunk. A képviselő által említett bizottsági ülésen nem jártunk, hisz pontosan megjelentünk a tájékoztatón, és a szocialistáktól függetlenül "gondoljuk" azt, hol vagyunk.

Németh Szilárd magyarázza a rezsicsökkentést miközben az EU ellen hangol
Németh Szilárd drágítja az áramot és a gázt a vállalkozásoknak

Kérdésünk amúgy arra irányult, hogy a lakossági rezsicsökkentés milyen szerkezetben valósul meg, ennek terheit mely energiaszolgáltatóknak kell vállalniuk, a rezsicsökkentés érdekében kívánnak-e élni azzal a szakmailag vitatott lehetőséggel, hogy olcsó "párnagázt" szabadítsanak fel a gáztárolókból, illetve mit lehet tudni a mára időzített állami gáztároló-vásárlásról, amivel kapcsolatban eddig semmilyen információ nem került nyilvánosságra. Választ egyik kérdésünkre sem kaptunk.

Németh Szilárd válasz gyanánt arról beszélt, hogy a 2010-es kormányváltáskor vásárlóértéken az unióban a magyar lakosság fizette a legtöbbet a gázért. (Csak a pontosság kedvéért jegyezzük meg, az Eurostat 2011-es kimutatásai szerint Magyarországot Bulgária megelőzte.) Az áram tekintetében a második helyen voltunk. (Ez igaz, Ciprus került elénk.) Ez úgy változik meg "2010 november 1-től" (a képviselő bizonyára a rezsicsökkentés második ütemeként tervezett 2013. november 1-i időpontra gondolt), hogy a gázfizetésben a 11., az áram tekintetében a 13. helyre kerülünk. A rezscsiökkentés után a lakosság által fizetett gázdíj a 2008 májusi szintre áll be, míg a villanyért a 2007. februári árakat fogjuk fizetni - szögezte le.

Előzetesen Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető bejelentette: a frakció az ő vezetésével munkacsoportot alakít annak vizsgálatára, az Alaptörvény szintjén milyen szövegszerű javaslattal lehet bebetonozni a rezsicsökkentést, azaz miként tegyék kétharmadossá a nonprofit közszolgáltatásokról szóló törvényt - fogalmazott a frakcióvezető. Erre három hetet kaptak. A szocialisták Alaptörvény-módosítási javaslatát nem fogadják el, mert az árakról nem tesz említést, így szerintük nem akadályozza meg, hogy a jövőben emeljék a rezsidíjakat.

Rogán Antal és a rezsibiztos a párnagázzal kapcsolatos kérdésekre leszögezte: a Németh Szilárd jegyezte törvényjavaslat csak a párnagáz-kivétel lehetőségét teremti meg, illetve korábban az E.ON már élt hasonló lehetőséggel. Németh Szilárd meglátása szerint a törvényben szabályozott 120 millió köbméter kivétele nem veszélyezteti a gáztárolók működőképességét. (Egyes energiaipari szakértők, például Holoda Attila volt energiaügyi helyettes államtitkár ezt másként gondolja.)

Arra az újságírói kérdésre, hogy - mint azt lapunk kiszámította - a mostani lakossági árcsökkentés körülbelül három százalékos áremelést jelenthet a vállalkozói vevők számláján, a frakcióvezető leszögezte: ez év elején hoztak egy olyan döntést, hogy a szolgáltatók profitcsökkenésüket nem háríthatják át a kis- és középvállalkozásokra, amit ellenőriznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.