Nem akarják elengedni Simicskáék nyakát

A Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) új eljárást kell lefolytatnia az M4-es autópálya egy szakaszának építésével kapcsolatban, amelyben korábban nem állapítottak meg kartellezést - mondta Csepreghy Nándor miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az MTI-nek kedd este.
Emlékeztetett, hogy M4-es autópálya Szolnokot északról elkerülő szakaszának építőivel kapcsolatban merült fel a gyanú, hogy kartelleztek. Hozzátette, hogy emiatt az Európai Unió elutasította a közösségi források felhasználását, a beruházás fedezet nélkül maradt, ezért leállították. A kormány megtette a bejelentést, de a GVH szerint nem volt megállapítható a kartellezés.

Tájékoztatása szerint a bíróság most azt mondta ki, hogy a fennálló dokumentumok alapján a hivatalnak új eljárást kell lefolytatnia az üggyel kapcsolatban. Csepreghy Nándor felhívta a figyelmet arra, hogy ha igazolódik a kartellvád, akkor visszafizetési kötelezettség keletkezhet.

Az M4-es Abony és Fegyvernek közötti kevesebb mint 30 kilométerének fejlesztésénél öt cég jutott megrendeléshez. A Colas–Swietelsky konzorciuma 46,7 milliárd, a Simicska Lajos fémjelezte, régen még kormányközelinek számító Közgép és az A-Híd páros 32,5 milliárd, a Strabag 31,5 milliárdos részt szakított. Áprilisban, Simicska hírhedt Orbán-ellenes kirohanása után másfél hónappal a kormány felmondta az építkezésre kötött szerződéseit, és azóta is ragaszkodik a kartellgyanúhoz, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság cáfolta Csepreghy korábbi állítását, miszerint Brüsszel kartellgyanúra hivatkozva szállt ki az építkezés támogatásából – a magas költségekre hivatkozva tettek így –, és a GVH sem bukkant kartellezés nyomára az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.