Meglódult a forint, nyugodtabbak az OTP befektetői

Rosszul indult a nap, de megnyugodtak a befektetők. Az OTP köszöni, jól van, az FHB azonban közel négy százalékot esett. A forint viszont visszakapaszkodott 310 alá.

Rosszul indult a nap az OTP számára a tőzsdén, ám végül 4200 forint környékén - egy százalékos veszteségnél - megállapodott az árfolyam.

A bank pénteken tőzsdezárás után tette közzé, hogy akár 145 milliárd veszteséget is okozhat számára a devizahiteles mentőcsomag. Az Erste egy picit korábban tett közzé hasonló mértékű profit-figyelmeztetést, ami 16 százalékos zuhanást is okozott az árfolyamában - ez alapján nagyobb áresésre is lehetett számítani a hazai piacon.

A legnagyobb hazai pénzintézet tőzsdei árfolyamán azonban már alig látszik a negatív hatás, amit az elemzők részben technikai okokkal magyraáznak (4200 alatt már sok a vevő, így ez fontos lélektani határ és technikai küszöb is egyben). De segített az is, hogy Varga Mihály meglebegtette: esetleg a kormány fontolóra veszi, hogy enged a bankadóból (ez pedig mérsékli a veszteségeket).

A nap második felére - az OTP-vel párhuzamosan - a magyar valuta is magára talált. Az euróért délelőtt majdnem 311forintot is kértek a pénzpiacon, de az árfolyam délutánra már 310 alá csökkent, ami egyhetes csúcs.

A nap egyik vesztese valószínűleg az FHB lesz. A bank nem közölte még, mennyiben érinti a devizahiteles mentőcsomag, ám árfolyama délutánra 3 százalékot esett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.